“A rendőrség fő célja a lakosság – személyi és anyagi – biztonságának óvása”

“A rendőrség fő célja a lakosság – személyi és anyagi – biztonságának óvása”
2013. April 25.
A képviselő-testület áprilisi, szerdán délelőtt lezajlott ülésén Radu Silaghi helyi rendőrparancsnok tartott informálást a város közbiztonsági helyzetéről, az egyenruhások munkájáról, gondjairól.
/vlm/Image/Show/84/
Radu Silaghi rendőrparancsnok (jobbról) tájékoztatta a tanácsosokat

A tavaly megválasztott képviselő-testület előtt először tartott tájékoztatót Radu Silaghi helyi rendőrparancsnok, és megfogalmazta óhaját, hogy ezt ezentúl negyedévente megtenné.
Elmondta, hogy összesen – a parancsnokot is beleértve – 14 rendőr tartozik az érmihályfalvai rendőrőrshöz, közülük 9-en a közbiztonsági, ketten az úgynevezett közösségi rendőrségi részleg tagjai, egy személy pedig a biztonsági rendszereket felügyeli.
Kevesen vannak ugyan, de úgy érzi, eleget tudnak tenni kötelességüknek, mondta a parancsnok, sorolva, hogy kirívó (erőszakos) bűncselekmény nem volt a városban sem tavaly, sem az idei esztendő eddigi hónapjaiban.
2012-ben 173 esetben kezdeményeztek büntető eljárást, ezek között 77 lopás miatt történt.
2013-ban eddig 37 büntetőeljárást kezdtek, és 19 eset szólt lopásról. Jellemző a falopás, továbbá kerékpárok, udvarokon hagyott javak, szárnyasok eltulajdonítása. Gyakran megesik, hogy a károsultak maguk is segítik a tolvajok “munkáját”, például nyitva hagyott ajtókkal. A rendőrfőnök tudatta: sajnos a törvény szerint nem mindig követi büntető eljárás a bűnös elfogását, mivel a folyamat beindítása bizonyos kárösszeg határtól függ – amit az elkövetők többsége jól tud.
A rendőrség fő célja a lakosság – személyi és anyagi – biztonságának óvása. Radu Silaghi kérte, hogy a közterületeket figyelő kamerák felvételeit a rendőrség épületében is nyomon lehessen követni, ugyanakkor javasolta, hogy a város bejáratainál jelenjen meg a felirat: “Kamerákkal megfigyelt terület”.
Radu Silághi kérdésre Nyakó József polgármester elmondta: a Városházán nem adtak, és nem adnak ki semmilyen engedélyt olyan személyeknek, akik a város területén bármilyen gyűjtést tartanak. Aki tehát ilyet állít, az nem mond igazat, és esetleg csak arra a pecsétre hivatkozik a tájékozatlanok előtt, amit arra a papírra kap az elöljáróságon, ami ottjártát igazolja az őt megbízók előtt. Az azonban nem azonos a tevékenységre jogosító engedéllyel – tehát a rendőség jogosan jár el, amikor engedély nélküli gyűjtés/kéregetés miatt igazoltat ilyen személyeket.
A közelgő Nyíló Akác Napok kapcsán Radu Silaghi megjegyezte: olyan személyek is érkeznek ilyenkor a városba, akiket nem a szórakozás lehetősége vonz, hanem a tömeg, ahol könnyebben lehet kisebb-nagyobb bűncselekményeket elkövetni – így azokra is figyelni kell. Ellenőrizni kell az árusokat is, főleg a portékájukat mozgó árusként kínálókat, már úgy is sok “nem kívánatos” személy kiszűrhető.
Informálása végén Radu Silaghi a megyei rendőrparancsnok köszönetét tolmácsolta az önkormányzatnak, amiért az lehetőségei függvényében maximálisan segíti a helyi rendőrség munkáját.

Keresés