“A tehetség csak lehetőség”

“A tehetség csak lehetőség”
2013. May 18.
Nagyvárad festőművészének, Kristófi Jánosnak alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken délután a kultúrházban, mely hétfőtől két hétig a könyvtárban lesz látható. A festmények meg is vásárolhatóak.
/vlm/Image/Show/84/
A két festmény, melyek az érmihályfalvai kiállításra készültek

Sillye Judit verseskötetének szinte a folytatása volt a Kristófi János festményeiből összeállított kiállítás megnyitója. A 88. évében járó művész egészségügyi okokból nem lehetett jelen az eseményen, melyen fia, Kristófi Kristóf képviselte. Mint id.Szilágyi Ferenc képzőművész elmondta, Kristófi János olyan művész, kire nem csak Nagyvárad, de az egész megye is büszke.
A további bemutatás rendhagyó módon filmen történt: levetítették azt a portréfilmet, melyet a Duna TV riportere, Csáky Zoltán készített a művésszel, annak 85. születésnapja alkalmából. Ebben hangzottak el olyan mondatok, melyek sokat mondóak, és bármikor érvényesek, nem csak művészekre. Például, hogy a tehetség csak egy lehetőség, ami mellé sok-sok munka kell társuljon, illetve hogy hiába jó az adó (a művész), ha nem talál kellő vevőkészülékre (közönségre).
A film után Holló Barna nagyváradi képzőművész, egyetemi tanár értékelte úgy tapasztalata alapján, hogy Érmihályfalván “pezseg az élet”, szerencsésen találkozott a könyvbemutató a kiállítás megnyitójával, amit újabb, hasonló esemény követett “Megfestett dallamok” címmel, amiről külön beszámolunk. Holló Barna azt is elárulta, hogy az érmihályfalvai kiállításra készülve két képet is készített Kristófi János, melyek természetesen ott voltak a falakon.
A vendégeknek a közreműködést a programgazdák nevében Pap Sándor, a helyi EMNP elnöke köszönte meg.
A festmények hétfőig a kultúrházban, aztán a könyvtárban tekinthetőek meg további két hétig, és meg is vásárolhatóak.

Keresés