A vadkárokat be lehet jelenteni a Városházán

A vadkárokat be lehet jelenteni a Városházán
2013. June 5.
Akinek szántóföldjét, terményét feldúlják a vadak, azok a kárt bejelenthetik a Városházán, ahol elindul egy felmérési eljárás, ami végén - jó esetben - akár kártérítést is kaphat a tulajdonos.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Az utóbbi napokban több bejelentés is érkezett a Városházára arról, hogy gazdák külterületen lévő földjein úgynevezett vadkárok keletkeztek, egyszerűbben szólva vaddisznók dúlták fel a kukoricást.
Kiss Balázs, a Városháza szakembere kérdésünkre elmondta, hogy ilyen esetben a bejelentést követő 24 órán belül összehívják azt a bizottságot, melynek a kár felmérése a dolga, és ez a kármegállapítás 48 órán belül történik meg. A tapasztaltakat jegyzőkönyvbe rögzítik, az eljárást törvényes kritériumok szabályozzák, mind a gazda, mind a területileg illetékes vadásztársaság meg kell feleljen bizonyos feltételeknek. Például a gazda területe hivatalosan bejegyzett, nyilvántartott kell legyen, sőt, annak is szerepelnie kell a rendszerben, hogy az adott területre mit vetett. Ezen kívül a tulajdonos is kell védekezzen a vadak portyája ellen, erre különböző mechanikus, hang- és fényjelzések, illetve vegyi módszerek is vannak. A vadásztársaság a maga részéről mindenek előtt kell reagáljon a bejelentésekre, emellett eleget kell tegyen a vadgazdálkodásra vonatkozó előírásoknak (pl. etetési vagy kilövési szabályok). A helyi kárfelmérő bizottság a törvényes előírások szerint elemzi, hogy a károsult és a vadásztársaság mennyiben felelt meg a követelményeknek, és ezek fényében állítja össze szakvéleményét, amit továbbit az erdőfelügyeletnek, elindítva ezzel a hivatalos eljárást, melynek vége jó esetben a kár megtérítése lehet – tudtuk meg Kiss Balázstól.

Keresés