A XXVIII. Nyíló Akác Fesztivál zárónapjának eseményei, ahol főként a gasztronómiáé és a koncerteké volt a főszerep

A XXVIII. Nyíló Akác Fesztivál zárónapjának eseményei, ahol főként a gasztronómiáé és a koncerteké volt a főszerep
2023. May 22.
boritoNYAN

Vasárnap reggel, általában nehezen indul a nap, erre cáfoltak rá a Dr. Andrássy Ernő Városi Parkban, a  főzőversenyre kijelölt helyen sürgölődő csapatok előőrsei. Huszonkét társaság vágott neki a Gasztronómiai Versenyfutásnak. Jóval a meghirdetett kezdési időpont előtt megérkezett a csapatok többsége, és máris nekikezdtek az alapanyagok előkészítéséhez, sátrak berendezéséhez, díszítéséhez. Krizsán Csaba a rendezvény szervezője, hosszú évek tapasztalatával a háta mögött, gondoskodott arról, miközben a főzőversenyre készülnek a társaságok különböző szórakoztató próbáknak vesse alá az arra vállalkozókat. Ilyen volt dekázás focilabdával, íjászverseny, sörivó verseny szívószállal, külön hölgyeknek és uraknak. Pálinkaverseny is megrendezésre került a csoportok által magukkal hozott nedűkből, a jó hangulat fokozása érdekében Oláh Csaba érsemjéni zenész mutatta be repertoárját.

 A dekázóversenyen hölgyek is indultak, egy listán a fiúkkal, amelyet végül ifj. Bánházi Miklós nyert meg 18 labdaérintéssel, az íjászversenyt Krizsán Magdolna nyerte 18 ponttal, a sörivóversenyt a hölgyeknél Egri Anikó, az uraknál Molnár Levente nyerte. A pálinkaverseny zsűrije kéttagú volt, Nagy Botond, nemzetközi pálinka bíráló és ifj. Dr. Lunczer János személyében. A zsűri értékeléséből kiderült, jelentős minőségi javulás tapasztalható az elmúlt időszakban a pálinkák minőségében. A verseny fődíját Savu Romi, a verseny legjobb pálinkája minősítést pedig Erdei Árpád kapta, különdíjban részesült Gábor Áron.

Eljött a rendezvényre Bíró Rozália RMDSZ-es képviselőnő, aki meglátogatta a sátraknál szorgoskodókat, elbeszélgetett Karsai Attila alpolgármesterrel, Nyakó Józseffel a helyi RMDSZ elnökével, tanácsosokkal. Rövid beszédében elmondta, számára a május egyik legszebb pillanata mikor Érmihályfalvára jöhet, amikor az egész várost belengi az akác illata, és részt vehet ezen a nagy múltú rendezvényen. Öröm számára, hogy ilyen közösségi vezetőink vannak akikre eddigiekben és ezután is számíthat a lakosság. Karsai Attila alpolgármester kifejtette, az a cél, hogy mindenki jól érezze magát a rendezvényeinken, köszönetét fejezte ki a szervezőknek,támogatóknak és a Nyíló Akác alapítvány elnökének. Nyakó József az alapítvány elnöke hangsúlyozta, amíg ilyen szervezőgárda áll az események mögött garantált a fesztivál léte, de ehhez a választásokon a megfelelő jelöltre kell adni a szavazatunkat.

Időközben elkészültek a versenyre szánt étkek, megint csak döntéshozatali kényszerbe hozva a zsűrit, végül megszületett a sorrend: a leves kategóriában első lett a Érmihályfalva Város Önkormányzatának csapata, második a Tűzcsap, harmadik a Nyíló Akác Tánccsoport. Pörkölt kategóriában első az RMDSZ csapata, második az Oxik, harmadik a Kellemberger. Egyebek kategóriában a Kukori csapat győzött, második a Kiss Virág csapata, harmadik lett az Ovónénik. Az összesített fődíjat az Önkormányzat csapata kapta meg.

Nagy László agrármérnök, volt az ötletgazdája annak a programnak, amelyik ugyancsak a Dr. Andrássy Ernő Városi Parkban zajlott, és amelynek Erős ember bemutató volt a címe. Csekk Sándor többszörös kamionhúzó Magyar bajnok, illetve Szegi Attila Európa bajnok és négyszeres Magyar bajnok erőemelő voltak a főszereplői. Bemutatójukkal ámulatba ejtették a nagyszámú közönséget, többek között volt koffercipelés, ami 2×100 kg-os súlyt jelent, 117 kilogrammos kőgolyó fej fölé emelése. Talán a leglátványosabb az volt mikor a városháza terepjáróját tíznél is több gyerekkel a csomagtartóban és az üléseken, felemelték, becslések szerint a két erős ember hatszáz kilogrammot emelt meg. Érmihályfalva erős emberei is a helyszínen voltak és megmutatták a két Magyarországról érkezett bajnoknak, hogy itt az Érmelléken, a Partiumban is ,,terem” erős ember, akik Toldi Miklós emlékét tovább éltetik. Néhány név közülük: Sütő Zsolt, Halász Paul Octavian, Ilea Alin, Dávid Zsolt, Dávid Tibor, Sojmusán Sándor. Sass János aki rövidesen betölti a hetvenedik életévét, két, egyenként 80 kilós betonbőröndöt úgy vitte, mint más a hétköznapi bőröndöt, a közönség tapsa által kísérve. A nagy sikerre való tekintettel borítékolható, lesz még ilyen rendezvény az elkövetkező Nyíló Akác Fesztiválokon.

10 órától a Sportcsarnokban a kézilabda tornához sorakoztak fel a csapatok. A Szilágynagyfalui és Élesdi U14-es korosztályú kézilabdás lányokat a szalacsi és érmihályfalvi lányokból alakított Érmellék elnevezésű formáció fogadta. A körmérkőzések után kialakult állás szerint az Érmellék lett az első, Szilágynagyfalu a második, Élesd a harmadik.

A Széchenyi téren 17 órától színpadi produkciót tekinthetett meg a közönség, a Floarea Barcăului néptánccsoportot, ők Margittáról érkeztek, utánuk a Naty Loves Monday nagyváradi zenekar lépett fel, akik az elmúlt hatvan év nemzetközi és román slágereit játsszák.

19 órára benépesült a színpad előtti tér, a Kerozin zenekar koncertjére. Az ismert slágerek, mint a, Halál a májra, Nellie az elefánt, Nagypapa punk volt, Azzuro után elénekelték az Ismerős Arcok, Nélküled című slágerét is. Rövid szünet után a Desperado lépett fel, idén ők is negyedszázados megalakulásukat ünneplik idén, mint az előttük zenélő Kerozin. A közönség együtt énekelte a zenekarral a jól ismert dalokat: Add nekem az álmod, Ha újra látlak, Ég veled, Táncolj.

A  fesztivál talán legjobban várt eseménye a Hooligans koncert amely kilenc órakor kezdődött, még a távolabbi településekről is eljöttek a rajongók, hogy élőben élvezhessék a banda zenéjét. Négy és ötezer néző közé saccolták a közönség létszámát, akik dolgát megkönnyítette a színpad mellett felállított óriás led kivetítő. Elképzelhető, megdőlt a néző rekord a Széchenyi téren, de talán még ennyi segítővel, road-al sem érkezett soha egy banda sem. A Hotel Mámor című dallal indult a több mint száz perces koncert, régi és új dalokat felvonultatva. Többek között a Félember, Elindul a lejtő, Játszom, Hát,viszlát, A vér nem válik vízzé, Küzdj az álmodért. Akik jelen voltak, még sokáig a legjobbak között fogják emlegetni ezt a koncertet.

A koncert után Boros Emőke és Szabó János, a Nyíló Akác Napok két műsorvezetője lépett a nézők elé, színpadra szólítva Karsai Attila alpolgármestert. Az elöljáró bejelentette a huszonnyolcadik Nyíló Akác Napok ünnepélyes lezárulását, megköszönve a támogatók hozzájárulását, a programgazdák munkáját, minden segítő közreműködését, akik nélkül nem zajlott volna gördülékenyen a háromnapos rendezvény. Külön köszönte meg Érmihályfalva lakosainak, hogy nagy számban vettek részt a programokon és mindenki jó házigazda módjára, magáénak is érezte a fesztivált.

Szavai után elkezdődött a hat percig tartó tűzijáték, miközben a főtéri tömbházak falait fényshow világította meg.

Balázs József Attila

Keresés