A zene üzenetének dekódolása – zenén innen, zenén túl

A zene üzenetének dekódolása – zenén innen, zenén túl
2013. December 14.
A pénteken este a kultúrházban tartott koncerttel zárult az idei "A zenén túl.. - Barangolás a zene rejtelmes világában" című, az egész megyét átfogó sorozat.
/vlm/Image/Show/84/
Újabb barangolás a zene rejtelmes világában

Akárcsak tavaly, idén is Érmihályfalván zárult “A zenén túl… – Barangolás a zene rejtelmes világában” című koncertsorozat. Pénteken este a kultúrházban újra Thurzó Zoltán zongoraművész, a sorozat szervezője köszöntötte a mintegy 70 fős publikumot, melynek nagyjából kétharmada diák volt.
A megye városait átfogó turné címe alá alcím is került, mintegy fémjelezve a sorozat célját: bemutatni, hogy “Hány nyelven szól hozzánk a zene”.
“A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér” – idézte Claude Achille Debussy francia zeneszerzőt a bevezető során Thurzó Zoltán, majd mintegy 60 percben közel 300 évet átfogva próbálta kollégáival – Oláh Boglárka (hegedű), Székely István (klarinét), Tasnádi Ferenc (mély bariton), Tasnádi Melinda (szoprán) – “megfejteni” a zene és a zeneszerzők üzenetét. Felhangzottak Kovács Béla, Bartók Béla, Fr. Schubert, Koen Dejonghe, J. Brahms, Henri Rabaud, Kodály Zoltán, C. Franck, M.A. Charpentier, Erkel Ferenc szerzeményei.
A figyelő hallgatóságnak az említett szavak, és a felcsendült hangok, dallamok mellett az előadók testbeszédére is érdemes volt figyelni, ami ugyancsak a zene szeretetéről, annak átéléséről tanúskodott.
A koncert végén méltán hangzott fel a publikum tapsa.