A Zenebona csapat a Diótörő című mesebaletten

A Zenebona csapat a Diótörő című mesebaletten
2012. December 28.
A megyei RMDSZ-szervezte Ki mit tud? vetélkedőn a Zenebona hangszeres csapat a Gyermekmentő Szolgálat különdíját is megkapta: egy utazást Budapestre, az Állami Operaház egy előadására. Darabont Aliz tanárnő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
A Zenebona csapat az Operaházban

A csapat december 23-án hajnalban indult el egy váradi csapattal együtt, megnézni Csajkovszkij híres mesebalettjét, a Diótörőt. A Gyermekmentő Szolgálat évente megszervezett záró eseménye ez, melynek a Budapesti Magyar Állami Operaház ad otthont, és amelyre az idén több mint 50 településről érkeztek diákok, és kísérők.
Diákjaink, mint később kiderült, vegyes érzésekkel indultak útnak, hiszen a balett nem tartozik a mai generáció kedvencei közé. Ez a műfaj egy számukra új kifejező eszközzel dolgozik, nem a szó, az ének, hanem a mozgás és zene által jeleníti meg történeteit.
Érkezéskor azonban beláttuk, hogy fölöslegesek voltak aggodalmaink. Az Operaházba belépve mintha mi is részesei lettünk volna egy mesének. Amellett, hogy az operaház csodálatos, az előterek minden emeleten rakásig voltak finomabbnál finomabb ételekkel, és – mint a mesében – azt lehetett venni az asztalról amit csak szerettél volna (gyümölcs, sütemény, üdítők, szendvicsek).
Aztán kezdődött az előadás.
A díszlet- és látványtervezők fantasztikus munkát végeztek. A harmadik felvonáskor, a függöny felemelése során a nézőtérről spontán kitört a gyerekekből a hangos csodálkozás. A táncosok nagyon ügyesen adták elő a mesejátékot, egy pillanatra sem tudtuk levenni a szemünket a színpadról. A zenekar pedig az előadás elején bemutatott egy pár jellegzetes zenei részletet a balett zenéjéből, például milyen dallam csendül fel, ha boldogságot fejeznek ki, vagy bánatot, harcot, és – ha már karácsonyi témájú az előadás – akkor a szeretetet kifejező dallamot is hangoztattak, úgy, ahogy azt Csajkovszkij megkomponálta.
Búcsúzáskor a diákok ajándékokat is kaptak a szervezőktől.
Ez úton is köszönjük a szervezőknek, Szántó Ildikónak, Gyermekmentő Szolgálat váradi elnökének, hogy egy igazi karácsonyi történetnek lehettünk mi is a szereplői és részesei, ugyanis még az égiek is besegítettek ebbe: a szünetekben, az Operaház ablakán kitekintve láthattuk, hogy szép téliesen hullott a hó.

(A Zenebona csoport az idei Ki mit tud? döntőjében, a zene/komolyzene/gyerekek kategóriában a 2. helyet szerezte meg, és különdíjként megkapta a Gyermekmentő Szolgálat jutalmát is, a fentebb említett utazást – szerk.megj.)

Keresés