A Zöld Kommandó első idei találkozója

A Zöld Kommandó első idei találkozója
2014. January 18.
A környezetvédő Zöld Kommandónak egy célkitűzése mindenképpen van az idei évre is: nem adja fel a "harcot"! Pénteken délben tartották első megbeszélésüket.
/vlm/Image/Show/84/
A Zöld Kommandó tagjai minapi találkozójukon

Idei első találkozójukat tartották pénteken délben a környezetvédő Zöld Kommandó tagjai a Városháza gyűléstermében. A megjelent tagokat Karsai Attila alpolgármester köszöntötte, elsőként a környezetvédelmi tevékenységben is sikeres új esztendőt kívánva. Szorgalmazta, hogy amennyiben lehetséges, új tagokkal bővüljön a csapat, mert munkájukra nagy szüksége van a városvezetőknek. Erre mindjárt ötleteket is adott, például nagy segítség lenne, ha az önkéntesek vállalnák, hogy a takarításra, szemétgyűjtésre irányított, a szociális segélyért közmunkára kötelezett személyeket felügyelnék, mert ezzel a Városháza alkalmazottait szabadítanák fel, akik egyéb munkát végezhetnének. Természetesen nem kellene semmilyen “hivatalos” beavatkozást végezniük, irányító feladatot látnának el. Elhangzott az a megdöbbentő tapasztalat, hogy a nevezett munkásoknak sokszor azt is meg kell mondani, mi a szemét, mert sokan közülük természetesnek veszik az útmentén, járdákon, árokpartokon eldobott pillepalackokat, papírfecniket, stb. Egy másik segítségi mód lenne, ha a Városháza rendfenntartója mellett – amikor idejük engedi – nyomon követnék a térfigyelő kamerák képeit (ezt mint a Városházával hivatalosan társult civil szervezet tagjai tennék).
Elhangzott, hogy már idén is szabtak ki büntetést szemetelésért, tiltott helyen történt legeltetésért, de minderre csak tettenérés után kerülhet sor, ami nem egyszerű. Ugyancsak gondot okoznak továbbra is a falopások, és olybá tűnik sokszor, mintha az erdő védelmére hivatottak a fákat tizedelők pártján állnának…
Nyakó József polgármester is köszöntötte a “kommandósokat”, segítségüket kérve a hamarosan beinduló szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésében.
A továbbiak során a kommandó tagjai – ülési sorrendben: Crisan Sándor, Toroczkai Károly, Bíró Gergő, Indrie Ovidiu, Bíró Károly, Molnár Angéla, Kovács Zoltán – mondták el észrevételeiket.
Szó esett egy úgynevezett tanösvény kijelöléséről, mely akár már az idei Nyíló Akác Napokon fogadhatja a turistákat.
A tervek között megfogalmazódott, a környezetvédők egyet biztosan nem tehetnek, nem tesznek meg: nem adják fel a “harcot”, még akkor sem, ha a törvények, az ország működésének egész rendszere sok esetben nem kedvez nekik.