A zsűri is vitázott: ki főzött a legjobbat?

A zsűri is vitázott: ki főzött a legjobbat?
2017. May 22.
Huszonhat csapat 36 étellel, kilenc benevező pedig 17 fajta pálinkával versenyzett a Gasztronómiai Versenyfutáson.
/vlm/Image/Show/84/
A fődíjat a Böllérek csapata kapta

A XXV. Nyíló Akác Napok vasárnapi programja idén is a főzőversennyel indult. A Gödör rendezvényház udvarára 26 csapat, baráti társaság érkezett, ők a szervezőknél 36 féle étel főzését jelezték. A pálinkák versenyébe kilencen neveztek, 17 fajta főzettel. Ahogyan lenni szokott, a nap jó hangulatban telt, ehhez a semjéni L&P duó zenéje, illetve a szikrázó napsütés is hozzájárult.

Kora délután lett, mire a zsűri hozzálátott a kóstolásnak, az ítészek: Csányi Sándor, a Magyarországi Gasztro-fesztiválok Szövetségének elnöke (aki 2005 óta visszatérő vendége az eseménynek), a nyíradonyi Nagy Gyula, martfűi Adamik Lajos, a szabadtűzi főzés specialistája, és a hódmezővásárhelyi Bihacsy László. A pálinkáknál: Fazekas István pálinka-sommelier, Poráczky István és Kelemen József.

A díjátadás kezdetén Krizsán Csaba főszervező örömét fejezte ki, hogy újra ennyien egybegyűltek a versenyre, mindez annak bizonyítéka, hogy az évek során mennyi barátot szereztek, illetve a résztvevők visszatérnek, mert jól érzik itt magukat.

A zsűri nevében Csányi Sándor többször is hangsúlyozta: a tagok között szokatlan heves viták voltak az értékelésben (viccesen megjegyezte, hogy őt magát is leszavazták, amiért legalább fél évig nem is fog köszönni kollégáinak). Az ételek minősége szerinte tükrözte magyarságunkat, a színvonal pedig igen magasra emelkedett ahhoz képest, amit ő a még reggel látottak alapján várt. Tanácsolta: aki kísérletezni óhajt, azt otthon tegye meg, ne a versenyen, de a sóval mindenképpen bánjanak bátrabban.

A kategóriánkénti legjobbak:

– levesek: 1. Kukori, 2. Hajdúnánás, 3. Böllérek;

– pörkölt: 1. Dögevők, 2. Böbiék, 3. Piroska és unkája;

– egyebek: 1. Böllérek, 2. Semjéni Csibészek, 3. Emődi Pincegazdák.

A fődíjat a Böllérek csapata kapta.

A pálinkák közül Nagy József (Jaju) őszibarackja lett a legjobb, második ifj.Lunczer János alma, harmadik a Laza Banda szatmári szilva pálinkája.

Keresés