Adj, Király, Katonát! – A vetélkedő helyi szakasza

Adj, Király, Katonát! – A vetélkedő helyi szakasza
2014. February 13.
Szerdán rendezték meg az "Adj, Király, Katonát!" elnevezésű csoportos vetélkedő helyi szakaszát. Sütő Tímea tanárnő, szervező összefoglalója olvasható az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/
Az első helyezett Fekete villámok csapat a zsűri előtt

Február 12-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre az “Adj, Király, Katonát!” elnevezésű csoportos vetélkedő helyi szakasza a Bartók Béla Művelődési Központban. A vetélkedőt 58 magyar településen rendezik meg szerte Erdélyben. A korábbi évekhez hasonlóan az idei versenyen is kiemelkedően jó hangulat volt.

A versenyre jelentkező 36 diák hetekkel korábban megkapta az Adj, király, katonát!-szöveggyűjteményt, amelyben különböző irodalmi műveket (meséket, mondákat) illetve korábbi nyertes diákok írásait olvashatták. Ezekből a művekből kellett felkészülniük a versenyre. Sorshúzással 3 fős csoportok alakultak. (Két diák betegség miatt hiányzott, ezért egy 4 fős csoport is alakult.) A verseny céljából adódóan (a család szerepének nyomatékosítása, a családközpontú szemlélet közvetítése, valamint a gyermek szerepének kihangsúlyozása) a csoportokat családoknak nevezték. A vetélkedő során villámkérdések és feladatlapok megoldása mellett ügyességüket is összemérték a családok: családnevet választottak, családcímert rajzoltak, családhimnuszt énekeltek (utalva az olvasott szöveggyűjteményre), madár helyett lufit röptettek, puzzle-t kerestek és raktak ki, lufi párbajt vívtak.

Nehéz dolga volt a zsűrinek – Dobos Csilla (pszichológus), Santovan Katalin (földrajz tanárnő), Fele Mioara (történelem tanárnő), Borbély-Simon Csenge (diák, volt elődöntős) – de a sok olvasás meghozta gyümölcsét, 25 diák kapott a verseny végén valamilyen díjat vagy helyezést. Nemcsak csoportos, de egyéni helyezések is születtek: Tuef Zsuzsa V.B., Pap Zsolt VII.B., Orosz Viktória VII.C., Papp Márk V.B., Kacsó-Létai Anna V.B., Király Nóra V.B., Kelemen János VII.C.

Különdíjat kaptak: A mese lovagjai (Vas Gabriella V.B., Geszti Gergő V.B., Kincses Ádám V.C.); Hold párducok (Sütő Patrik V.C., Sándor Petra V.B., Preg Fruzsina VII.D); Griffmadarak (Tóth Judith Eszter V.B., Ferenczik Zoltán Tamás, Szűcs Brigitta VI.C.);

– III. helyezést értek el a Hunok (Botos Ákos VII.D., Szabó Ivette V.B., Varga Alexandra VI.C.);

– II. helyezett a Kék liliomok (Kelemen Erna VIII.C., Pál Annamária V.B., Kiss István VII. D., Szabó Anna V.B.);

– I. helyezett a Fekete villámok (Biri Dalma VI. C., Felvinczi Fanny V.B., Karsai Annamária VIII.C).

Köszönet illeti a támogatókat: a Pro Scholam Valea lui Mihai-Érmihályfalva Egyesületet, az EMNP-t, Érmihályfalva Helyi Tanácsát és a Zelk Zoltán Gimnáziumot.

A nyertes diákok március 7-én Nagyváradon tehetnek újabb próbát, amelynek tétje a döntőbe jutás, Kolozsvárra.

Keresés