Adj, király, katonát! – Ötödik alkalommal Érmihályfalván

Adj, király, katonát! – Ötödik alkalommal Érmihályfalván
2017. February 23.
Február 16-án rendezték meg az "Adj, király, katonát!" elnevezésű csoportos ifjúsági vetélkedő helyi szakaszát, melyre 28 diák jelentkezett. A vetélkedő három fordulóból áll: helyi, elődöntő, döntő. Fele-Sütő Tímea tanárnő, szervező összefoglalója.
/vlm/Image/Show/84/
A győztes csapat, ők képviselik iskolánkat április 2-án az elődöntőn

A magyar közösség rohamosan fogy nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Ennek oka – az elköltözések, vegyes házasságok mellett – a gyermekvállalási kedv hiánya. Az Áldás, népesség mozgalom ezen a szemléletmódon kíván változtatni. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott 2005-ben a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is. Az Adj, király, katonát! elnevezésű vetélkedő is a mozgalomhoz kapcsolódik.

Célja, hogy a résztvevőkben az összeállított versenyanyag elolvasása után felértékelődjék a család szerepe. A vetélkedők által a családközpontú életszemlélet közvetítése a cél, a gyermek szerepének kihangsúlyozása a család, a társadalom szempontjából. Minden gyermek jelentkezéskor kap egy irodalmi szöveggyűjteményt (minden évben mást állítanak össze), amelyből fel kell készülni a versenyre. A vetélkedőn elméleti és ügyességi feladatok egyaránt szerepelnek. A vetélkedő 2007-ben indult, mára 3500 gyerek vesz részt rajta, mintegy 60 helyszínen.

A diákok a születési dátumaik szerint hármas csoportokba, úgynevezett családokba rendeződtek. A játékos feladatok során családnevet kerestek, címert rajzoltak, puzzle-t raktak ki, keresztrejtvényt oldottak meg, ügyességi stafétában teljesítettek, beöltöztek szereplőknek, tapintás által találtak ki tárgyakat a mesékből. A vetélkedő szünetére gyerek-aerobikkal készült Dienes Ilona Erika tanárnő. A mozgás után uzsonna (kalács és üdítő) következett. A zsűriben Papp Erika tanárnő (a Pro Scholam Egyesület képviseletében), Török Erzsébet aligazgatónő, Kovács Brigitta tanárnő, Felvinczi Fanni korábbi győztes foglaltak helyet. Az egyéni feladatlapokat javította Dienes Ilona Erika tanárnő és Király Nóra VIII. B.-s tanuló. A következő helyezés alakult ki:

I. hely – Aranykörték: Boldog Donáta VII.C, Kovács Truczkai Panna VI.C, Nagy Gyöngyike V.D (ők képviselik iskolánkat április 2-án az elődöntőn);

II. hely – Vadászok: Kovács Normen VI.C, Dáné Kata VI.E, Molnár Kamilla VII.C;

III. hely – Vörös rókák: Kis Kinga VII.E, Gyenge Viktória VI.C, Groza Bianka VI.D.

Különdíjasok: Messzelátók – Fele Petra VI.C, Kelemen Hilda VII.C, Craciun Edvin VIII.C;

Egyéni különdíjban részesült Magyar Zsuzsa VIII.C.

Dicséretben részesültek még: Darabont Panna VII.C, Molnár Boróka VI.C, Kovács Kincső VI.C, Gulácsi Kitty V.C.

Köszönet illeti a támogatókat: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Érmihályfalva Városi Tanács, Bartók Béla Művelődési Központ, Panicoop pékség, Pro Scholam Érmihályfalva Egyesület.

Az érmihályfalvi vetélkedő sajátjaként a résztvevő gyerekek minden évben kapnak egy Adj, király, katonát! feliratú ajándékot, ebben az évben ez egy kitűző volt.
Fele-Sütő Tímea tanárnő, szervező

Keresés