Adóbefizetési határidők 2017-ben

Adóbefizetési határidők 2017-ben
2017. February 13.
Közzétette az országos adóhatóság (ANAF) azokat a főbb határidőket, ameddig 2017-ben be lehet fizetni az adókat, illetékeket.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Az eddigi szokásoknak megfelelően a havi elszámolású adókat ezen túl is minden hónap 25-ig kell ügyintézni. A mezőgazdasággal foglalkozók, illetve a kormányfüggetlen szervezetek, egyesületek 2016-ra vonatkozó jövedelmeiket február 27-ig kell bevallják, illetve befizessék az az után járó adót (hacsak nincsenek felmentve). Február 28. a határidő azoknak a külföldi jogi személyeknek, akiknek képviseletük van Romániában. Akik kötelesek jövedelemadót fizetni, azok március 26-ig vallhatják be a jövedelmet és fizethetik ki az adóját 2016-ra, ugyaneddig kell rendezni a társadalom-biztosítási hozzájárulást is az első negyedévre.

Akik részesülni akarnak a 10%-os adókedvezményben az ingatlan, épület és gépkocsi adókat illetően, azoknak március 31-ig kell rendezni azokat. A közintézményeknek és kormányfüggetlen szervezeteknek május 2-ig kell elkészíteniük 2016-ra érvényes pénzügyi mérlegüket. Az ingatlanok bérbeadásával foglalkozók, az úgynevezett szabadúszók és a mezőgazdászok május 25-ig kell készen legyenek 2016-os jövedelem-bevallásukkal. Ugyaneddig az időpontig ajánlhatják fel az adófizetők adójuk 2%-át egy általuk kiválasztott célra, és szintén ez a határidő a magán vagy állami kereskedelmi társaságoknak, hogy tavalyi pénzügyi mérlegüket elkészítsék. Június 25-ig kell kifizetni a társadalom-biztosítás második negyedévét, illetve a Romániában érdekelt multinacionális cégek eddig kell kifizessék adójuk első részét. Július 25 a határidő azoknak, akik turisztikai célból adnak bérbe lakásokat, ők az ezen jövedelmükre vonatkozó adó 50%-t kell eddig befizessék.

Szeptember 25. a társadalom-biztosítás harmadik negyedévi befizetési határideje, szeptember 30-ig pedig a terület, ingatlan és gépkocsi adókat késedelmi kamat felszámolása nélkül lehet rendezni. A mezőgazdászok október 25-ig fizethetik be a gazdálkodásból származó jövedelmük adójának 50%-át. November 27. a turisztikai célú lakáskiadások adójának második befizetési határideje. A mezőgazdászok jövedelemadójuk második felét december 15-ig rendezhetik. A társadalom-biztosítás negyedik negyedévi befizetési határideje december 21, ugyaneddig fizethetik be a multi cégek adójuk második felét.

(Bihari Napló)

Keresés