Adócsökkentéstől a városszéli diszkóig

Adócsökkentéstől a városszéli diszkóig
2016. December 21.
A szerdán délelőtt tartott tanácsülés egyik témája a jövő évi adók megvitatása volt. Az előterjesztés és a szavazás között azonban jókora vargabetűt irt le a tanácsokozás.
/vlm/Image/Show/84/

A 2017-es adókra vonatkozóan Chis Gheorghe tanácsos (RMDSZ) vezette fel az előterjesztést, nem részletezte különösebben, hiszen a tervezetet minden tanácsos megkapta. Annyit emelt ki, hogy változás csak a magánszemélyek adózását érinti, mely szerint 0,1-ről a lehető legminimálisabb 0,08-ra csökkentik az adókulcsot, illetve az adótörvény 457. paragrafusának 2-es bekezdése alapján magasabb komfortfokozatú elbírálás alá esnek azok az utcák (azokon az utcákon lévő épületek), ahol már létezik a városi csatornahálózatra csatlakozás lehetősége. Pap Sándor tanácsos (EMNP) hozzászólásában úgy vélte: akik az említett utcák egyikében laknak ugyan, de nincs lehetőségük kihasználni a kényelmi adottságokat, azok kevesebb adót fizessenek. Válaszában Nyakó József polgármester pontosította: egy törvényről van szó, mely mindenkire vonatkozik, aki megkapja a szolgáltatás lehetőségét.

Az elöljáró úgy vélte, hogy “eddig is nagy engedményeket adtak” azzal, ahogyan a Móka patakot illetve a város környéki területeket szennyezték évtizedeken át, a lakosságot pedig rá kell vezeti, hogy használja ki a korszerű lehetőséget. Pap Sándor viszontválaszában azzal érvelt, hogy inkább az adók jobb behajtására kellene figyelni. Erre reagálva Chis Gheorghe megemlítette: idén 100 ezres nagyságrenddel több adót szedett be a város, mint tavaly. Ugyancsak az adóbeszedés okán szólat fel Nemeth Elvira tanácsos (PSD), aki egy városszéli szórakozóhely adózásával, egyben a működésének törvényességével kapcsolatos aggályait fogalmazta meg. Ehhez fűződően aztán egy önkormányzat által működtetett szórakozóhely létrehozásának ötlete is felvetődött, amihez gyorsan jöttek az annak életképességét vitató megjegyzések.

A témától elkalandozott tanácsosokat Boda Brigitta ülésvezető tanácsos (RMDSZ) kérte: térjenek vissza az eredeti kerékvágásba, melyhez a polgármester még hozzáfűzte: aki tud módszert arra, hogy kiket és hogyan akar kivonni az adótörvény hatálya alól és mindezt törvényesen, az készítsen erre javaslatot.

Végül elérkezett a szavazás az adócsökkentésről, illetve az adótörvény alkalmazásáról, ezt 10 igen (RMDSZ), 1 nem (PNL) és 6 tartózkodással – ami gyakorlatilag nem – (2 PSD + 4 EMNP) fogadták el.

Keresés