Adonyi Somogyi József honvéd, gyalogos

Adonyi Somogyi József honvéd, gyalogos
2014. May 11.
Száz éve tört ki az első világháború. Kovács Rozália városunk egy, a harcokban többszörösen is kitüntetett katonájára emlékezik.
A Magyar Tűzharcos Szövetség Igazoló-jegye
A Magyar Tűzharcos Szövetség Igazoló-jegye

A 100 éve kitört első világháborúban részt vett érmihályfalvi katonáknak sorában jelentős helyet foglalt el adonyi Somogyi József honvéd, gazdálkodó, aki 1877. augusztus 7-én született városunkban.

Katonai szolgálatot 1898 és 1901 között a cs. és kir. 39. gy.ezredben, 1914 és 1918 között a m. kir. 3 h. népfelkelő gy. ezredben teljesített. A fronton 33 hónapot töltött. Először a szerb frontra ment, részt vett Belgrád elfoglalásában. Később Montenegróban Lovcsnen bevételénél tüntette ki magát. Albániában Szkutari és Durazzo elfoglalásánál küzdött. 1916. szeptemberében az olasz frontra került. Itt az isonzói szakaszon harcolt. Megsebesült, majd súlyos beteg lett.       

Bátor és hősies magatartásáért a kisarany, nagyezüst, kisezüst vitézségi érmekkel tüntették ki. Ezen kívül a Károly csapatkereszt és a háborús emlékérem tulajdonosa. (Forrás: Hajdú és Bihar vármegye albuma 1942, Debrecen.)

A háború alatt, mint szabadságos katona és községi esküdt, feltartóztatott egy autót Éradonyban, ahol akkor lakott és ezzel a tettével egy pénzsíboló ellenséges bandát leplezett le. A háború végén szerelt le.

Felesége nemes Nagykállói Kállay Nagy Zsuzsánna, akivel 1903-ban kötött házasságot. Gyermekei: József, Imre, Dániel, Karola, Ilonka, László, Emma, Endre és Barna.

Hősies katonai magatartását 1941-ben a Magyar Tűzharcos Szövetség tűzharcos jelvénnyel tüntette ki, mely egy arcképes Igazoló-jegy Somogyi József sajátkezű aláírásával.

„Magyar Tűzharcos Szövetség 173982-133093 B szám Igazoló-jegy Somogyi József úr gyalogos a Magyar Tűzharcos Szövetség rendes tagja részére, aki a tűzharcos jelvény, a bajtársi ruha és a túloldalon igazolt kitüntetésének viselésére jogosult. Budapest 1941. február 18, pecsét aláírások.”

    „Ég megzendült, föld megrendült,

                                                           Soha ilyen szörnyű táncot!

                                                             Vértengerből Európa

                                                             Öreg földje ki se látszott.”

                                       (Szentimrei Jenő: Magyarország a népek háborújában)

Keresés