Adventi időutazás néptánccal, népdallal

Adventi időutazás néptánccal, népdallal
2012. December 2.
A Nagyvárad Táncegyüttes szombaton este a kultúrházban mutatta be Adventi játék című előadását. A kezdés előtt Bíró Rozália és Nyakó József köszöntötte a hallgatóságot.
/vlm/Image/Show/84/
Betlehem a színpadon

A Nagyvárad Táncegyüttes szombaton este a kultúrházban mutatta be Adventi játék című előadását.

Az előadást megelőzően Bíró Rozália, az RMDSZ szenátorjelöltje a kultúrház kistermében ifjúsági szervezetek vezetőivel, tagjaival találkozott, és beszélgetett az őket érintő és érdeklő témákról.

A Nagyvárad Táncegyüttes előadását megelőzően először Nyakó József polgármester köszöntötte a közönséget. Arra hívta fel a figyelmet, hogy “egy sikertelen szavazás esetén Érmihályfalva történelmi mélységbe zuhanhat” – értve alatta, hogy méretes adóssággal kell szembenézni, melynek törlesztésére csak segítséggel van lehetőség.

“Illő, hogy akinek a bizalmát kérjük, azzal nézzünk szembe” – kezdte beszédét Bíró Rozália, indokolva a kampány során immár sokadik látogatását. Ezeken a találkozókon azt tapasztalta, hogy az emberek tudják a szervezet által elért eredményeket, ugyanakkor aggodalom tölti el őket a jövőt illetően. Ennek az aggodalomnak van is alapja, vélte a politikus, mivel manapság még román tudósok, akadémikusok is azt szorgalmazzák, hogy a romániai magyarságot el kell távolítani a törvényhozásból. Hét százaléknyian lehetünk ott a parlamentben, de annyian kellene is, hogy ott legyünk, mert a székek nélkülünk sem maradnak üresen – és nem mindegy, hogy vannak-e, és ha igen, milyen eszközeink, amikor tenni kell a közösségünkért, fogalmazott Bíró Rozália. Hozzátette: nem december 8-án, és nem 10-én kell dönteni, amikor esetleg valaki már meggondolná magát – hanem december 9-én kell minél többen az urnához járuljanak.

A beszédek után került sor az előadásra, mely advent első vasárnapjának előestéjén az ünnepi várakozás hangulatát árasztotta. Egy tér- és időutazáson több tájegység adventhez kacsolódó szokásai elevenedtek fel a népdal és a néptánc eszközeivel, majd karácsonyon keresztül eljutottunk az újévhez, és a vízkereszthez. A nézők tanúi lehettek a gyertyagyújtási ceremóniának, a Luca napi székfaragásnak, a szerelemjóslásnak, a naptárszámlálásnak, időjárásjóslásnak, betlehemes szerepjátékoknak, regöléseknek, újévköszöntőnek, aprószentekelésnek.

Az előadás végén nem maradt el a megérdemelt vastaps.


Keresés