Alapkőletétel: “A biztonság és gyarapodás útja lesz”

Alapkőletétel: “A biztonság és gyarapodás útja lesz”
2019. April 25.
A terv szerint 2021. márciusára készül el a Debrecent a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelővel összekötő 48-as főút korszerűsítése. Szerdán délben tartották a fejlesztés alapkőletételi ünnepségét.
/vlm/Image/Show/84/
A Hajdú-Bihar megyei Vámospércs körzete mellett a hátár innenső oldalán, és nem csak a Bihar legészakibb részén, de a Szilágy megye észak-keleti és Szatmár megye déli részében élőket is közvetlenül érinti, hogy megkezdődött az Érmihályfalva-Nyírábrány határátkelő és Debrecen közötti 48. számú főút korszerűsítése. Akik az elmúlt hetekben közlekedtek ezen az úton, tapasztalhatták, hogy a Vámospércs belterületére vonatkozó munkálat már megkezdődött, két szakaszon is egysávos részleges útlezárás mellett villanyrendőr irányítja a forgalmat. Szerdán délben a Vámospércs debreceni kijáratának bal oldalán lévő Bocskai kertben tartották a teljes fejlesztés alapkőletételi ünnepségét. A Himnusz éneklése után elsőként Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára állt mikrofon elé, részletezve a magyar kormány infrastrukturális, ezen belül útfejlesztési megvalósításait és terveit. “Építeni szeretünk, gyarapodni jó, Magyarország a közlekedésfejlesztésben is jobban teljesít”, foglalta össze szavait, hozzátéve, hogy a távlati terv: 30 percen belül az ország bármely pontjáról elérhető legyen egy modern gyorsforgalmi út.
Tasó László, a körzet országgyűlési képviselője (korábbi közlekedéspolitikai államtitkár) felelevenítette, hogy milyen “küzdelem” vezetett e napig, hozzátéve, hogy a 48-as út a biztonság és gyarapodás útja lehet az egész térségnek, beleértve az Érmelléket is. Ez egy dimenzióváltás, fogalmazott, amibe szerinte jó illene, ha az említett határátkelőt is magasabb fokúra minősítenék, amihez politikai döntés szükségeltetik, s amire meglátásában jó esély van. Ménes Andrea vámospércsi, majd Nyíri Béla nyírábrányi polgármesterek egyaránt hangsúlyozták, hogy ez az út “köldökzsinór” számukra bel- és külföld felé egyaránt, mely minősége miatt az utóbbi időben áradtak a panaszok az önkormányzatokhoz. Pántya József, a kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás paramétereit ismertette. Ami a legfontosabb: a befejezés dátuma 2021. márciusa. Az út hossza külterületen 24,9 km, Vámospércs belterületén 1,6 km, a meglévő 2X1 sávos útszakaszon 11,5 tonnás burkolat-megerősítést és 6 méterre szélesítést hajtanak végre, a sebességhatár 50 km/h, illetve 90 km/h lesz, az összköltség mintegy 13 milliárd forint, és 30 ezer köbméter aszfaltot fognak felhasználni.
A beruházás jogosságát alátámasztotta, hogy az ünnepség ideje alatt is az országúton egymást érték a teherautók, autóbuszok, személyautók, a közlekedés moraja közepette tették le a beszédek után az alapkövet, melybe besüllyesztették azt az inoxhengert, melybe napi sajtótermékeket, pénzérméket, vonatkozó dokumentumokat helyeztek. Végezetül a meghívottak, közöttük Nyakó József érmihályfalvi polgármester, aki egyedüliként volt jelen a határ innenső oldaláról, csoportképhez álltak oda az eseményt megörökítő emléktáblához. Korábban voltak olyan információink, hogy a munkálat idejére lezárják a teljes szakaszt, kerülőutat javasolva, ám lapunk kérdésére Pántya József cáfolta ezt, elmondva: természetesen mindenki használhat kerülőutakat, ők a maguk részéről nem fognak teljes útzárat alkalmazni, hanem szakaszonként félpályás lezárások lesznek. A kivitelezés teljében maximum 7 – 9 ilyen szemaforos forgalomirányításra kell számítani, melyek között mindig hagynak annyi távolságot, hogy legyen lehetőség előzésekre.

Keresés