“Állítsd meg most az erőszakot!”

“Állítsd meg most az erőszakot!”
2016. November 25.
A nők elleni, illetve általában a családon belüli erőszak felszámolásának világnapja november 25-ike, amely előtt egy nappal, csütörtökön több akciót is tartottak Érmihályfalván.
/vlm/Image/Show/84/
A fehér pólót öltött diákok szórólapokat is osztottak (fotók: Ifj.Szilágyi József)

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kötelékébe tartozó Lámpás Alapítvány a rendőrség illetve a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatásával indított kampányt, melynek célja felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakra, arra, hogy az nem magánügy és mindenki tehet valamit megfékezéséért. Mindezt Vura Otília, a Lámpás programkoordinátora mondta el csütörtök délben, amikor a helyi Mezőgazdasági Főgimnáziummal együtt tartottak figyelemfelkeltő akciót.

Előző héten az iskolában már volt egy úgynevezett felkészítő, amikor az alapítvány munkatársai tartottak előadást a témáról, csütörtökön pedig a Széchenyi téren flashmob-szerűen köröket, azokban pedig egy-egy X-et alkotva fejezték ki tiltakozásukat, aminek hangot is adtak, az akció szlogenjén hangoztatva románul és magyarul egyaránt: “Állítsd meg most az erőszakot!” A fehér pólót öltött diákok szórólapokat is osztottak a téren és a környező utcákban, melyeken egyebek mellett ez olvasható: “Családon belüli erőszaknak minősül minden olyan elkövetett szándékos cselekedet, mely fizikailag vagy szóbelileg nyilvánul meg. A bántalmazó folyamatosan ellenőrzi, uralkodik és rettegésben tartja családtagját, hozzátartozóit. A családon belüli erőszak formái: spirituális, szóbeli, lelki, testi, szexuális, gazdasági, társadalmi.”

De mit lehet tenni ellene?- kérdeztük Vura Otíliát. Először is fel lehet világosítani a bántalmazottat, hogy milyen jogai vannak, majd számára segítséget nyújtó szervezethez lehet irányítani, feljelentést lehet tenni a bántalmazó ellen. Lehet telefonálni a 112-es közismert segélyhívószámra, e mellett a 0800 500 333-as ingyenes telefonszámra, vagy a 0259 983-es, úgynevezett gyermekek telefonjára, amennyiben gyerekek elleni agressziót tapasztal valaki.

A főtéri akció után egy vendéglátó helyen kerekasztal-megbeszélést tartottak az alapítvány munkatársai pedagógusokkal, megtárgyalva, hogy mit is jelent a családon belüli erőszak, hogyan vehetik azt észre a diákokon és mi a teendőjük ilyen esetekben.