Amikor az Ördög szembesít önmagunkkal

Amikor az Ördög szembesít önmagunkkal
2017. October 31.
Molnár Ferenc: Az ördög című drámájának színpadra állításával ötödik idei bemutatóját tartotta vasárnap este a Móka színjátszó csoport, mely Ajkára készül előadásával.
/vlm/Image/Show/84/
A Móka színjátszó csoport idei 4. bemutatójának lehettünk tanúi vasárnap este, mely, mint az előadás felvezetőjéből kiderült, kissé komolyabb hangvételű, mint amivel például tavasszal, a mindenkori Nyíló Akác Napokra készülnek. A kultúrház nézőterét nem csak helyiek, de a környékbeli településekről is érkezettekből álló közönség töltötte meg, számukra Felvinczi Erzsébet (aki ezúttal nem szerepelt a szereposztásban) mondta el, hogy Az ördög bemutatója „főpróba”; is egyben, hiszen az Ajkán e hét végén sorra kerülő XIV. Arany Deszka Országos Minősítő Színjátszó Fesztiválra készülnek vele. Ennek megfelelően az ottani elvárásokhoz alakították a darabot: a három felvonásból három kép lett, szünet nélkül, minimális díszletekkel, hét szereplővel (Szabó János, Boros Emőke, Varga István, Keresztesi Judit, Kecskés Zoltán, Geszti Ivett, Musteán Sándor). Praktikusan oldották meg a két helyszín „egybe sűrítését”; a néhány szék, a dohányzóasztal, illetve a háttér öltözködési-időbeli átrendezésével, továbbá a fények használata is figyelemreméltó.
Honnan lehet tudni, hogy egy festő már nem szereti éppen aktuális modelljét? Onnan, hogy tájképeket kezd festeni. Ez csak egy azok közül a hasznos információkból, melyeket megtudhattunk a darabból, mely minden korban aktuális témát feszeget: vállaljuk-e érzéseinket, gondolatainkat, vagy inkább hazudunk magunknak is, másoknak is. A történet alapja: egy festő barátja feleségének arcképét (?) készül megfesteni, akivel évek óta titkolják szerelmüket. Érzelmei elől a művész házasságba készül menekülni, ám hirtelen megjelenik egy másik „barátja”;, aki maga az Ördög. Utóbbi szembesíti a szereplőket – és persze a közönség tagjait is – legbensőbb gondolataikkal, vágyaikkal, sok humorral, szójátékkal vegyítve mondandóját, miközben olyan örök igazságok fogalmazódnak meg, hogy: „a világ az okos és komisz embereké”;, vagy „az élet csak akkor kincs, ha pazarolják”;, illetve „a világ arra való, hogy elégjetek benne”;.
Az Ördög szerepében mintegy Columbo felügyelő tér vissza és vissza még egy kérdéssel Szabó János, de mellette a többi szereplő játékát is csak dicsérni lehet. Mégis kiemelendő Boros Emőke bátorsága, aki bevállalta a darab tetőpontjain a szerepe megkívánta, a vetkőzős vagy csak sejtetős jelenetekben mindig benne rejlő kockázatokat. Ugyancsak gratulálni lehet az első szerepében bemutatkozott Geszti Ivettnek, akinek kellemesen és érthetően csengő beszédét már diákkorában, a GGG Irodalmi Stúdió tagjaként megszerethettük.
A bemutató – főpróba jól sikerült. Érdeklődve várjuk, miként értékeli majd az előadást a XIV. Arany Deszka zsűrije.

Keresés