Amikor “Drakula” Érmihályfalván járt

Amikor “Drakula” Érmihályfalván járt
2018. May 11.
A világ minden táján ismert Drakula film főszereplője, Lugosi Béla Érmihályfalván is fellépett, még debreceni színészként. Kovács Rozália helytörténésztől tudjuk meg a részleteket.
lugosi_wm
 Egy 1909-ből való színházi plakát adja tudtunkra, hogy Érmihályfalván, a Nemzeti Szálloda  termében Művészi-estélyt  rendeztek. Ezen többek között a  II. Hajótörés monológot és A gyújtogató dráma vizsgálóbírójának szerepét Lugosi Béla, a debreceni színház  művésze  adta elő.
Lugosi Béla az a színész, aki 1931-ben a Drakula film főszerepét játszotta, mely számára a nemzetközi ismertséget, világsikert hozott, nevét ma is ismerjük.
Lugosi Béla 1882. október 20-án született Lugoson, 12 évesen abbahagyta iskolai tanulmányait, elköltözött hazulról, alkalmi munkákat vállalt, így tartotta fenn magát.
Színészi karrierje az 1910-es években Temesváron kezdődött, majd  Szeged, a Magyar Színház,a  Király Színház, a Palota Színház, a Nemzeti Színház következett. 1919-ben  a színész-szakszervezetben vállalt szerepéért, tevékenységéért, politikai állásfoglalása miatt emigrálnia kellett. Bécs, Berlin, majd az Egyesült Államok voltak életének, színházi szerepeinek állomásai. Angol nyelven vállalt szerepeket különböző színházakban. 1927-től a Drakula színházi előadásai következnek, ezt a darabot több mint 500-szor játszották sikerrel.
Lugosi Béla legnagyobb sikere az 1931-ben forgatott Drakula film főszerepe, a filmet a világon mindenhol ismerik, világsiker lett. Később is csak horror filmekben szerepelt.
1956. augusztus 16-án halt meg. 

 (Az információért köszönet a budapesti Ábrányi Józsefnek)

Keresés