Antall József-szobor az Érmellék gazdagítására

Antall József-szobor az Érmellék gazdagítására
2013. December 22.
Erdély és Partium első Antall József-szobrát avatták fel vasárnap délben a néhai miniszterelnök nevét viselő alapítvány ajándékaként Székelyhídon, ám az egész Érmellék gazdagodására.
/vlm/Image/Show/84/
Dr.Antall József székelyhídi szobra, a Budapesten élő Babusa János szobrász alkotása

Első hallásra meglepőnek tűnhet, és feltevődik a kérdés: miként kerül az Érmellékre, Székelyhídra Erdély első Antall József-szobra?
A válasz: a néhai miniszterelnök nevét viselő alapítvány kurátora, Makay Zsolt a Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklóson nőtt fel, mivel édesapja 10 évig volt református lelkésze a falunak. Így irányult az adomány, annak az elhatározásnak az eredményeként, miszerint az Antall József Alapítvány minden elcsatolt országrészben, illetve a tengeren túl is szobrot szándékszik állítani annak a miniszterelnöknek, aki elsőként vállalta fel a nemzet együvé tartozását már szállóigévé vált kijelentésével: “Én lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akarok lenni.”
Az ünnepség a székelyhídi református templomban kezdődött, ahol Csűry István királyhágómelléki püspök volt az igehirdető, a vendégeket Rákosi Jenő helyi lelkész, érmelléki esperes köszöntötte.
A templom melletti Ifjúsági Központ előtt Makay Zsolt, majd Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ megyei elnöke, és Béres Csaba polgármester mondott beszédet.
A Magyarország határain kívüli második (Zágrábban van az első) Antall-szobrot ezentúl december 12-én, a néhai miniszterelnök (1932-1993) halála évfordulóján fogják koszorúzni, ígérte Makay Zsolt.

Keresés