Anyanyelv, te aranylón zengő hegedű

Anyanyelv, te aranylón zengő hegedű
2017. November 15.
A Zelk Zoltán Gimnázium kisdiákjai a Szobros iskola épületben a magyar nyelvet ünnepelték.
/vlm/Image/Show/84/

Az előkészítő C.,III. C. és IV. D.osztályos tanulók mondókákat, verseket szavaltak, énekeltek és mesét mondtak. Gábor Éva tanítónő beszélt a gyerekeknek anyanyelvünk szépségéről, a versek, mesék csodálatos világáról. Arra a kérdésére, hogy miért éppen a magyar nyelvet nevezzük anyanyelvnek, a gyerekek igen találó és értelmes válaszokat adtak. Egyesek szerint azért, mert “azt hallottuk először”, mások szerint mert “így tudjuk kifejezni magunkat legjobban”,vagy “mert anyukánk is magyarul beszél’. Másik kérdés volt, hogy milyen a magyar nyelv? Nos, erre a kérdésre aztán szinte mind a 76 gyerek válaszolni szeretett volna. A magyar nyelv: gyöngyvirágos, bájos, nehéz, csillogó, kristályos, csodálatos, tulipános, rózsás, gyémántos… Külön kiemelném, hogy a kicsi előkészítősök, Nagy Annamária tanítónéni tanítványai is, sok nagyszerű választ adtak. Az előadások után játék következett, szójátékok, memória játék, mese kvíz. Oroszi Erika tanítónéni felhívta a gyerekek figyelmét a szavak helyes használatára, főleg a számítógépen történő íráskor.

Beszélgettünk a híres magyar költőkről, írókról, megismerkedtünk portréikkal. Olvastunk csodás népmeséket, népmondákat, mint Az okos leány, Bocskorbén királyfi, Szent László füve, stb.

Mindent egybe vetve elmondhatjuk, hogy nagyon jó, családias hangulatban ünnepeltük anyanyelvünket. Bízom abban, hogy ezek a gyerekek a továbbiakban is észreveszik azt a sok szépséget, amit anyanyelvünk nyújt számunkra a sok -sok csodálatos irodalmi alkotás által.

Aki olvas, megtanul gondolkodni és értékes ember válik majd belőle.

Szívből kívánjuk, hogy így legyen!

” A harang is csak addig harang, amíg nyelve van.”

(Jókai Anna)

Gábor Éva tanítónő

Keresés