Aszálykárok: meghosszabbított összeírási határidő

Aszálykárok: meghosszabbított összeírási határidő
2015. August 18.
A szárazság okozta károk megtérítését kérhetik a mezőgazdák, akik az elöljáróságokon jelenthetik be igényüket, adatokkal alátámasztva. A leadási határidőt meghosszabbították.
/vlm/Image/Show/84/
Sok helyen ráfizetéses lett a kukoricatermés
A Prefektúra nemrégiben közleményt juttatott el a városi és községi polgármesteri hivatalokba, melyben tudatta: a Mezőgazdasági Minisztérium felméri a szárazság által az ágazatban okozott károkat, ezért minden megyétől – így Bihartól is – kéri a vonatkozó adatokat. A kormánybiztosi hivatal ennek értelmében küldte a közleményt, felszólítva az önkormányzatokat, hogy készítsenek felmérést egyrészt a kárt szenvedett területekről (vetések, legelők, kaszálók), másrészt a becsült károkról és azt jelentsék a megyei hivatalnak.
A gazdák számára lehetőség nyílik a szárazság okozta károk enyhítésére, mondta el lapunknak a hír kapcsán Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei elnöke, aki maga is polgármester, Szalárdon. Hozzátette: a felmérés adatainak első leadási határideje az elmúlt hétfőn volt, ám a megyei hatóságokhoz sok jelzés érkezett arról, hogy nem tudták befejezni az összesítést. Ennek hatására meg nem határozott ideig meghosszabbították a határidőt.
A témához kapcsolódva Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő kifejtette: sajnos vannak olyan települések megyénkben, ahol meg sem alakultak a kárfelmérő bizottságok, amiből arra lehet következtetni, hogy vannak, akik nem tekintik érdeküknek az összeírást. Talán attól félnek, hogy a gazdákat mentesítik az adófizetés alól, ami jövedelemkiesést jelenthet az önkormányzatoknak. A politikus hozzátette: megyei szinten legalább 30%-os kell legyen a kár, hogy kártérítésre lehessen számítani. Például Biharban 80 ezer hektáron van kukorica, de beszélgetésünkig (az elmúlt szombatig – szerz.megj.) 10 ezerre jelentettek be aszálykárt, ami mintegy 13%, de a képviselő szerint ha minden károsult megtette volna a bejelentést, már túl lennénk a 30%-on. Szabó Ödön mindenkit arra biztat, hogy jelentsék be, illetve írják össze bátran a valós károkat, mert azt az EU erre a célra létrehozott szolidaritási alapjából fizetik ki. Ezt pedig tegyék meg minél hamarabb, mert még ebben a hónapban összesítik a megyék adatait. A politikus véleménye szerint középtávon el kellene érni azt, hogy ne megyék szerint, hanem kisrégiókra, esetleg akár településekre lebontva állapítsák meg a kritikus 30%-ot, hiszen megyéken belül nem egyformák a gazdálkodás körülményei.
(erdon.ro / Rencz Csaba)

Keresés