Átadták a Rákóczi Szövetség adományát

Átadták a Rákóczi Szövetség adományát
2016. December 15.
A Rákóczi Szövetség képviselői az úgynevezett beiratkozási ösztöndíjakat adták át a minap Érmihályfalván.
/vlm/Image/Show/84/
Petrovay László és Varga Róbert köszöntötte a szülőket (fotók: Kerezsi Márk)

A Rákóczi Szövetség közleménye szerint: “a beiratkozási program 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is.

A program a Felvidéken indult és az ott elért pozitív eredmények alapján terjesztette ki a szövetség olyan kárpátaljai, erdélyi és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak. Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerződés keretében vehetnek át az iskolakezdők szülei.” (mti.hu/VV)

Romániában 2012 óta működik a program, az érmihályfalvi jogosultakat a kultúrházba várták kedden délelőtt. Varga Róbert, a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatója elmondta: a pénz kiosztására az előző években októberben vagy novemberben került sor, most egy kicsit kitolódott az időpont. A magyar nyelvű előkészítő (nulladikos) osztályokba járó 82 kisdiák szülei (vagy a meghatalmazott) vehette át a szövetség magán és jogi személyek adományaiból gyűjtött 10 ezer forintos ösztöndíját. Az osztályokat délelőtt 10 órától negyedóránként jegyezték elő, hogy a szövetséget képviselő Stafira Bettina és Petrovay Lászlótól átvegyék a pénzt.

Mindennek előzménye, hogy az iskolakezdés előtt állók a március és május közötti időszakban úgynevezett iskolakezdési tanszer-csomagot is kapnak.