Átvállalja az állam a magánerdők megőrzésének költségeit  

Átvállalja az állam a magánerdők megőrzésének költségeit  
2023. February 2.
erdo_borito

A 2008-as 46-os erdészeti törvény 16-os cikkelyében szereplő 5-ös bekezdés, 230/2018-as törvény módosítása alapján, lehetőség nyílik arra, hogy az állam a magánerdők megőrzésének költségeit fedezi az erdészeti hivataloknak.

Korábban is voltak próbálkozások ez ügyben, az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal részéről, de akkoriban ennek nem volt megfelelő törvényi háttere. Bár a hivatal, közvetítő szereplőként van jelen ebben az esetben, minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a fa kitermelése csakis ellenőrzött formában történjen.

Amennyiben az erdő állapota megengedi, egy hektár után 5 köbméter fát (amelyet az erdészeti hivatal jelöl ki vágásra), vihet haza a tulajdonos évente.

Eddig két erdőtömb került átadásra, a Mohos és a Pásztorgaz, ezen részekben lévő parcellák tulajdonosai, a székelyhídi Erdészeti Hivatalnál megköthetik az adminisztrációs szerződést. Ezáltal, közel tizenhárom hektárnyi magán erdő került felügyelet alá.

A Tivadar és a Disznórét folyamatban vannak, utána következnek a Cinkés, Kállay hegy, János telek, Zöldsarok, valamint a Határalja tömbjei.

A szerződéskötéshez szükséges: a tulajdonosi igazolás, a tulajdonosnak hivatalosan a nevén kell szerepeljen az erdőterület, STEREO 70-es kataszteri rajz a területről, továbbá a mezsgye láthatóvá tétele. A szerződést minimum tíz évre kötik, a tíz hektárnál nagyobb erdőterületeknél kötelező az üzemterv.

A felmerülő kérdések tisztázása érdekében forduljanak az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatalban, Kiss Balázs mérnök úrhoz.

Keresés