“Az ápolók munkája háromszoros érdeklődést kíván”

“Az ápolók munkája háromszoros érdeklődést kíván”
2019. May 16.
Idén is köszöntötték az orvosi asszisztenseket, ápolókat Érmihályfalván, az ezt a hivatást választók nemzetközi napja alkalmából. Az intézmények képviselői be is mutatták tevékenységüket.
/vlm/Image/Show/84/
Május 12-én tartják világszerte az ápolók, orvosi asszisztensek nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született a brit Florence Nightingale (1820 – 1910), az ápolóképzés kiemelkedő alakja.”Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”, fogalmazta meg Florence Nightingale, aki nemcsak a betegápolás etikai alapjait teremtette meg, de küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is. Érmihályfalván 2015-ben tartottak első alkalommal ünnepséget az asszisztensek napja alkalmából. Az elmúlt pénteken, május 10-én az Egészségügyi-Szociális Központ adott otthont a Pro Humanitas Egyesület szervezésében az idei összejövetelnek, mely gyakorlatilag a már bevált “forgatókönyv szerint zajlott. Elsőként Csűri József, a központ igazgatója mondott köszöntöt, ebben egyebek mellett arról szólva, hogy a mai asszisztensek nem csak ápolnak, hanem nagyon komoly szakmai felelősséggel, iskolázottsággal és nem utolsó sorban szívvel-lélekkel végzik munkájukat.
A asszisztensek odaadó, embert próbáló munkáját méltatta Nyakó József polgármester is, melyre egyre nagyobb szükség van, hiszen egyre több idős ember él egyedül, családjától távol, gondoskodásra szorulva. Karsai Attila alpolgármester, a Pro Humanitas Egyesület ötletgazdája vázolta az egyesület célkitűzéseit, amely elsősorban karitatív tevékenységekről szól, képekkel illusztrálva az elmúlt időszakban elvégzett tevékenységeket . Megállapította hogy az asszisztensek napjának megünneplése helyi szinten elérte célját, hagyománnyá nőtte ki magát. A továbbiakban, ahogyan lenni szokott, a helyi orvosi és a szociális ágazatban dolgozók képviselői mutatták be röviden munkájukat, munkahelyüket: Torda Csilla intézményvezető a bölcsődét, Kecskés Andrea a Venus Érközpont járóbeteg-rendelőt, Papp Márta és Berei Ildikó a házigazda Egészségügyi-Szociális Központot. A szervezők oklevéllel és virággal köszöntötték a résztvevőket, majd állófogadás keretében kötetlen beszélgetés kezdődött, mely alkalmat adott a “szakmabelieknek” közös dolgaik megvitatására, a tapasztalatcserére.

Keresés