Az aradi vértanúkra emlékeztek a római katolikus templomban

Az aradi vértanúkra emlékeztek a római katolikus templomban
2023. October 10.
arad 1

Október 6-án 18 órai kezdettel ökumenikus gyászmisén tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt helybéli diákok, lakosok és a város tanácsosai a római katolikus templomban. A megemlékezésen nem tudott részt venni Karsai Attila megbízott polgármester mert egy delegációval Tornalja testvértelepülésen az ottani városnapokon képviselte városunkat.  Tornalja polgármestere az ünnepi beszéd megtartására kérte fel Karsai Attilát, amelyet ő a városunknak és lakosságának szóló megtiszteltetésnek értékelt, ennek fényében fogadta el a meghívást. Bogdán István vendéglátó tisztelendő köszöntötte a megjelenteket, prédikációjában Szent Lukács könyvéből idézett, majd így folytatta, a mai napon az aradi vértanúkra emlékezünk, ugyanakkor azokat a vértanúkat sem feledhetjük, akik történelmünk folyamán az igazságért álltak ki, és ezért életüket áldozták. Most, a huszonegyedik században is eszméinkért, hitünkért, értékeinkért küzdeni kell, ehhez segít hozzá minket az aradi tizenhármak bátorsága, emberi nagysága, mondotta egyebek mellett Bogdán atya.

Utánna Balázs Dénes református tiszteletes következett, aki János evangéliumából idézett, 8:28-36, majd folytatta,, minden magyar ember számára szomorú ünnepnap a mai”, amelyet sokféleképpen magyaráztak az elmúlt évtizedekben. Krisztus a szabadságra tanít minket, az emberiségnek meg kell tanulnia eszerint élni. Beszéde végén Láhner György honvéd tábornok és gróf Vécsei Károly honvéd tábornok utolsó szavait idézte a lelkipásztor.

A beszédek után Meleg Vilmos színművész, Vértanúk dala című irodalmi összeállítását adta elő, amelyet többek között Juhász Gyula, Dutka Ákos, Ady Endre verseiből állított össze.

A megemlékezés a Jubilate Deo kórus szolgálatával zárult amelyben a nemzeti imánk, a székely himnusz, a Szózat és a Nagyasszonyunk, hazánk reménye, című egyházi ének hangzott fel.

Balázs József Attila

Keresés