Az aszalt szilvás tekercs lett a legjobb különlegesség

Az aszalt szilvás tekercs lett a legjobb különlegesség
2018. November 27.
Az érmihályfalvi csapat a helyi jellegzetesség kategóriájának első díját kapta meg az elmúlt hét végén ötödik alkalommal megrendezett D’ale Porcului elnevezésű disznótoros fesztiválon, ahol rekordot is döntöttek: 208,2 méteres hurkát töltöttek.
/vlm/Image/Show/84/

Tizenhét csapat vett részt az idei fesztiválon az ERA Park bevásárlóközpont parkolójában, többségükben Bihar megyeiek, de volt egy Szatmár megyei (Érkávás), illetve két magyarországi csapat is, Körösnagyharsányból és Bedőből.

Az idei fesztivált Fugyivásárhely csapata nyerte, második lett Kispapmező (Pomezeu), harmadik pedig Körösnagyharsány.

A zsűri külön díjazta a legfinomabb kolbászt, ezt a címet Kispapmező csapata nyerte, a legfinomabb hurka Körösnagyharsányé, a legjobb toros pedig Fugyivásárhelyé volt.

A legjobb helyi különlegességnek járó címet Érmihályfalva csapata kapta. A zsűri asztalára ebben a kategóriában karajból készült aszalt szilvás tekercset tettek, a csapat tagjai voltak: Oláh Imre, Todor Maria, Bíró Mihály, Molnár József.

A legjobb pálinkáért járó díjat a Szatmár megyei Érkávás kapta meg.

Míg szombaton a résztvevő településeké volt a főszerep, addig vasárnap sikeres világcsúcskísérletre került sor: kétszáz méteres hurka töltését tűzték ki célul a szervezők, amivel bekerülhetnek a Rekordok könyvébe. Az eddigi rekordot (187,2 méter) sikerült is átadni a múltnak, az új csúcs 208,2 méter. A rekordhosszúságú hurkát méterekre vágva (15 lej/m) eladták.