Az eddigi legtöbb aranylakodalmast köszönthették

Az eddigi legtöbb aranylakodalmast köszönthették
2018. May 19.
Tizedik alkalommal köszöntötték az aranylakodalmukat ünneplőket - az eltelt évtizedben idén volt a legtöbb ünneplő pár.
/vlm/Image/Show/84/

Újra díszkapu fogadta a kultúrház bejáratához érkezőket szombat délben a kultúrház nagytermének bejáratánál: az aranylakodalmukat ünneplőket, illetve természetesen családtagjaikat is várták az eseményre. Dr. Turucz Mária főszervező köszöntőjében elmondta: tizedik alkalommal szervezték meg az ünnepséget a Nyíló Akác Napok keretében. Fontos ünnepség ez a szervezőknek is, de a résztvevőknek is, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy van, aki betegsége, akár tolókocsihoz kötöttsége ellenére is megjelent. Ötven éve, 1968-ban 82 pár (!) tartotta esküvőjét, most 18 pár jelenlétére számítottak, 17 meg is jelent, egy egészségi okokra hivatkozva maradt távol. Közülük 3 pár nem helyben esküdött (egy-egy Semjénben, Gálospetriben és Székelyhídon), ám ahogyan az mindig is lenni szokott, akik huzamosabban a városban élnek, azok sem maradhatnak ki a megbecsülést jelentő ünneplésből. Dr. Turucz Mária megemlített néhány eseményt, mely 1968-ban történt, például abban az évben szállta meg az akkori Szovjetunió az azóta szintén feloszlott Csehszlovákiát, Romániában a rajonokat a megyék váltották, Érmihályfalván elhunyt dr. Andrássy Ernő orvos-polihisztor, a szülőotthon pedig a Kopasz (Bethlen Gábor) utcáról a Bujanovics kastélyba költözött. (Már mi tesszük hozzá, hogy az 50. évfordulóra is jutott világesemény, hiszen az ünnepség perceiben követhette nyomon a világ Harry herceg és Meghan Markle a windsori királyi rezidencián tartott esküvőjét.)

Nyakó József kiemelte: akkoriban sokkal többen házasodtak, mint manapság, ma már más világot élünk. A polgármester megköszönte az ünnepelteknek mindazt, amivel hozzájárultak Érmihályfalva gyarapodásához.

Az anyakönyv-vezetői teendőket is ellátó Todor Maria jegyzőnő beszédében a szeretet és a kitartás ünnepének nevezte az eseményt, majd az ő felkérésére a párok megerősítették az öt évtizede tett házassági fogadalmukat.

A beszédek után vehették át az önkormányzat és a szervezők ajándékait a következők:

– Szakács György és Margit

– Nagy István és Katalin

– Iuonoi Ioan és Aurelia

– Csongrádi Imre és Margareta

– Kelemen Károly és Jolán

– Danciu Ioan és Maria

– Oláh Árpád és Katalin

– Balázs Lajos és Erzsébet

– Sipos József és Erzsébet

– Sorbán László és Julianna

– Könyü István és Irén

– Kertész Lajos és Piroska

– Loményi József és Irén

– Vajda Zsigmond és Ágnes

– Bacsó György és Anna

– Baróti Sándor és Irén

– Kussy István és Ibolya

– Szabó Imre és Irén (nem voltak jelen).

Bár első kérésre nem nagyon akart senki szólni az ünnepeltek közül, az első nekibátorodottak példáját látva többen is felidézték egykori emlékeiket, esetenként akár közös emlékeiket is, miközben az ünnepi ebéd is megérkezett az asztalokra.

Keresés