Az egyetemisták ingyenes utazásának feltételei

Az egyetemisták ingyenes utazásának feltételei
2017. February 15.
A Román Államvasutak (CFR) a napokban közzétette, milyen feltételek mellett utazhatnak ingyen a vonatokon az egyetemisták.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A CFR honlapján megjelent közlemény szerint az ingyenes utazáshoz az egyetemistáknak a következő dokumentumokra van szükségük: a maximum 26 éves egyetemistának rendelkeznie kell a 2016-17-es egyetemi évre érvényes utazási igazolvánnnyal és érvényes személyi kártyával vagy útlevéllel. A huszonhat év feletti mesteriző, vagy doktori iskolába járó hallgatónak utazási igazolvánnyal kell rendelkeznie, melyet az a tanintézményt állít ki, amelyikbe a hallgató be van iratkozva, emellett legalább a 2017-18-as egyetemi év kezdetéig érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkeznie. A CFR közleménye leszögezi, hogy az index nem használható fel ingyenes jegy igénylésére.

A vasúti vállalat felhívja a figyelmet arra is, hogy az első éves egyetemisták kérjék az egyetem titkárságán a kedvezményes utazási igazolványt, mert a korábban kiadott igazolás nem érvényes a teljes egetemi tanévre, és nem mindenki kapott ilyen igazolást A vonaton kötelező felmutatni az ellenőrnek az utazási igazolványt, a jegyet és a személyi igazolványt/útlevelet is. A közlemény többször is hangsúlyozza, hogy az utazási igazolvány nem pótolja a vonatjegyet, így az az egyetemista, aki nem mutatja fel az ellenőrnek az ingyenes utazási jeggyel, azt megbüntetik. A vonaton is lehet ingyenes jegyet igényelni, de csak rögtön a felszállás után, és csak abban az esetben, ha azon az állomáson, ahol az egyetemista felszállt, nincs jegyárusító hely. A közlemény elárulja továbbá, hogy csak akkor lehet majd online ingyenes jegyet váltani, amikor a tanügyminisztérium, a Szállításügyi Minisztérium rendelkezésére bocsátja a romániai akkreditált felsőoktatási tanintézmények egységes Anyakönyvi Nyilvántartását.

(Bihari Napló)

Keresés