Az emberkereskedelem valós veszély

Az emberkereskedelem valós veszély
2019. October 25.
Az Érmihályfalvi 1. számú Technológiai Líceum és a Zelk Zoltán Gimnázium a Lámpás Alapítvánnyal együtt szervezett megelőző jellegű előadást.
/vlm/Image/Show/84/

Október 18–án van az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem Európai Napja, melynek okán több helyen megemlékeznek az áldozatokról, prevenciós kampányokat és előadásokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az emberkereskedelemre, mint valós jelenségre, arra, hogyan és hol tudunk segítséget kérni, informálódni, megelőzve azt, hogy az emberkereskedelem áldozataivá váljunk. Az Érmihályfalvi 1. számú Technológiai Líceum és a Zelk Zoltán Gimnázium adtak otthont egy ilyen prevenciós előadássorozatnak, melyet a nagyváradi Lámpás Alapítvány szakemberei tartottak a líceum kilencedikes, illetve a gimnázium nyolcadikos diákjainak. A hasznos, akár életeket mentő előadás mottója egy nagyon idetaláló gondolat volt:Mit tehetek ÉN az emberkereskedelem ellen? Az információs sorozat nagyszünetben kezdődött. A diákok román és magyar nyelven olvasták be az iskola hangosbemondójába, mennyire fontos nekünk is tenni az emberkereskedelem ellen, amely napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt és beszéltek arról is, hogy mennyire fontos biztonságban lenni az online felületeken is (pl. facebook, twitter, instagram), ahol behálózhatnak, átverhetnek bennünket és akár emberkereskedők áldozataivá is válhatunk.

A Lámpás Alapítvány szakemberei rövid elméleti áttekintéssel kezdték az előadást, olyan megdöbbentő tényeket közöltek, amelyekkel azt bizonyították, hogy az emberkereskedelem egy valós jelenség és mindannyiunknak tennünk kell ellene. Az elméleti bevezetőt egy beszélgetés követte, a diákok kérdezhettek a szakemberektől vagy olyan információkat oszthattak meg egymással, amelyeket már hallottak a témával kapcsolatban. A kilencedikes osztályok a beszélgetés után azt a feladatot kapták, hogy csoportokba tagolódva olyan gondolatokat fogalmazzanak meg, amelyeket olyan barátjuknak mondanának, aki éppen külföldön szeretne munkát vállalni. Sikerélmény volt a jelenlévő szakemberek és tanárok számára, hogy minden résztvevő diák ráérzett a téma fontosságára és aktualitására, nagyon hasznos információkat írtak lapjaikra. Az előadássorozat a Zelk Zoltán Gimnázium VIII. C. osztályában folytatódott, ahol az emberkereskedelem mellett, szóba kerültek az interneten ránk leselkedő veszélyek is. A diákok itt is nagyon aktívak voltak, bátran elmondták véleményüket. Az általuk készített színes plakátok, rajzok is azt bizonyították, hogy megértették: a biztonságos internethasználat sok veszélytől védhet meg.

Gergely Tamás tanár

Keresés