Az EMNP demonstrációt hirdetett, az RMDSZ nem mozgósít rá

Az EMNP demonstrációt hirdetett, az RMDSZ nem mozgósít rá
2013. July 18.
Az EMNP szombat estére tiltakozó akciót hirdetett Románia tervezett közigazgatási átszervezése ellen. A helyi RMDSZ-szervezet nem mozgósít a demonstrációra.
/vlm/Image/Show/84/
A regionalizáció egyik tervezete (forrás: radiocluj.ro)

Az Erdélyi Magyar Néppárt július 20-ra országos méretű akciót hirdetett Románia tervezett közigazgatási átszervezése ellen tiltakozva. Szombaton este 20 órakor Erdély-szerte mintegy 100, ezen belül Bihar megyében 32 településen terveznek megmozdulást. Utóbbiak sorába tartozik Érmihályfalva is. „Szánjunk rá húsz percet, álljunk ki helyi jogainkért, és legyünk ott az egységes, kétnyelvű autonóm Partium régióért való tüntetésen!”; – áll egyebek mellett az EMNP közleményében.
A helyi RMDSZ-szervezet nem mozgósit erre a demonstrációra. Az üggyel kapcsolatban Nyakó József elnök kérdésünkre az alábbiakat nyilatkozta:
Az EMNP több helységben, így nálunk is tüntetést szervez Románia kormányának regionalizálási terve ellen. A parlamenti pártoknak, így az RMDSZ-nek is volt lehetősége hivatalosan is állást foglalni e témában választott vezetői által. Több fórumon kinyilatkoztuk tiltakozásunkat a tervezet ellen, ugyanakkor bemutattuk a romániai magyarság által elfogadható javaslatokat is. Úgy ítéljük meg, hogy a regionális átszervezés flash mob vagy critical mass – típusú tiltakozási formák “hatékonyságával” nem megakadályozható, sőt, ezek hiteltelenítik a komolyabb tiltakozási formákat. Egy átfogó, összmagyar egyetértéssel szervezett tiltakozáson természetesen mi is ott leszünk.

Keresés