Az érmihályfalvi Néppárt közleménye a szociális jegyek tárgyában

Az érmihályfalvi Néppárt közleménye a szociális jegyek tárgyában
2014. May 14.
Nyakó József polgármesternek a napokban közzétett nyilatkozatára az EMNP tanácsi frakciója által aláírt válasz olvasható az alábbiakban.
/vlm/Image/Show/84/

Nyakó József érmihályfalvi RMDSZ elnök és polgármester, 2014 május 10-i ,,megszokott”; hangvételű közleményére reagálva az Erdélyi Magyar Néppárt érmihályfalvi szervezete fontosnak tartja elmondani a következőket:

· Az érmihályfalvi Néppárt kezdeményezte, hogy mindazok, akik betöltötték a 60 évet, és havi jövedelmük nem haladja meg a 630 lejt, szociális jegyeket kapjanak az önkormányzattól. Ezeket 100 lejes értékben húsvétkor és karácsonykor osztanák ki, annak érdekében, hogy azok is méltó módon ünnepelhessenek, akiknek a keresetük ezt nem engedi meg. A kezdeményezés megfelel Románia törvényeinek, más önkormányzatok is élnek ezzel a lehetőséggel.

· Felhívjuk a polgármester úr figyelmét arra a tényre, hogy a kérésünk az Érmihályfalva Helyi Tanács Pénzügyi Bizottságához került, amely megbízta Czeglédi Júlia tanácsosast a kedvezményezettek számának a felmérésével (6/27.01.2014-es számú bizottsági határozat), ami szükséges ahhoz, hogy a kezdeményezés pénzügyileg tervezhetővé váljon.

· Javasoljuk az önkormányzatok működési rendjének betartását, amely szerint a döntéseket a Helyi Tanács hozza, a polgármester pedig végrehajtja. Mivel a kérdés még nem került a Helyi Tanács elé a polgármester úr reakcióját elhamarkodottnak tartjuk.

· Az igények felmérése során a munkát önkéntesen végző Czeglédi Júlia tanácsos minden érdeklődőt tájékoztatott arról, hogy a határozattervezet előkészítése zajlik, a támogatás odaítélése korántsem biztos.

· Bár ebben a kérdésben a döntés nem a polgármester úrra tartozik, tudatában vagyunk annak, hogy befolyása érvényesül az RMDSZ többségű tanácsban. A kezdeményezés így, ha nem is hivatalosan, de a polgármester jóindulatán múlik.

· Bár kétségkívül nem vagyunk „gazdag”; önkormányzat, a segítség a város éves költségvetésének elenyésző részét képezné, jóval kevesebbet, mint a városvezetők legutóbbi ötlete, mely szerint a főteret a szociális munkások helyett egy „profi”; céggel takaríttatnánk (évi 164.200 lejért, és ez az összeg a cég működéséhez biztosított mobil iroda 33.500 RON-os egyszeri költségét nem is tartalmazza). Talán a városvezető pártjának részvétele Románia szocialista kormányában segíteni fog az anyagi helyzet jobbra fordulásán, ha már a nemzeti ügyeket megéri félretenni érte.

· A polgármester úr által használt, gyűjteménybe illő „átverés”;, „hitegetés”;, „agitátorok”;, „bérencek”;, „népbutító”;, „populista”;, „önmaguk fényezése”;, „felelőtlen”;, ‘manipuláció”; kifejezéseket freudi elszólásoknak tartjuk – valószínűleg saját magából indul ki a polgármester. A viszont-minősítésektől eltekintünk.

A városvezetők jóindulatában bízva,

tisztelettel,

az émihályfalvi Néppárt tanácsi frakciója