Az év végéig működnie kell a telepnek

Az év végéig működnie kell a telepnek
2012. July 20.
Az év végéig rendeltetés-szerűen működnie kell a szelektív hulladékgyűjtőnek, vagy vissza kell fizetni az EU-s támogatást - ezt egy ellenőrzés nyomán fogalmazta meg az azt végző hatóság. Mindenképpen találnak megoldást, mondta kérdésünkre Nyakó József polgármester.
Az év végéig működnie kell a telepnek
A város szélén lévő telep manapság
A napokban az Északnyugati Fejlesztési Régió képviseletében Ioan Osianu szakellenőr tudakozódott: miként működik a város határába épített szelektív hulladékgyűjtő, válogató és átrakodó telep?
A telep egy EU-s pályázat alapján épült, Érmihályfalva, illetve öt környező község közreműködésével. A nyertes pályázat nyomán a szerződést a város akkori vezetői 2007-ben írták alá. Akkoriban még jelentős anyagi lehetőségekkel lehetett számolni országszerte, és a terv egy sikertörténetnek indult. A kivitelezés 2008-ban kezdődött meg a közbeszerzési eljárásokkal, majd – nem sokkal az illető esztendő végén volt választások előtt – az alapkő letételére is sor került.

A pályázat lezárására 2009-ben került sor, az ellenőrzés annak lebonyolítását rendben találta. Aztán kezdődhetett volna a munka, de közbejött az a sokszor emlegetett törvény, ami megtiltotta munkaerő alkalmazását a közszférában, aminek egyenes következményeként lehetetlen volt alkalmazni azt a 19 személyt, akiknek a pályázatban foglaltak szerint működtetni kellene a telepet. A projekt része az is, hogy az intézményt öt évig kell működtesse kötelezően a pályázat vezető partnere, vagyis Érmihályfalva önkormányzata. Ebből az öt évből még másfél hátra van. Az eltelt időben ezt úgy oldották meg, hogy az elöljáróság saját alkalmazottainak adta feladatul a hulladék válogatását hetente vagy kéthetente, attól függően, hogy mennyi hulladék gyűlt a város több pontján is kialakított gyűjtőhelyeken. Az is a történet része, hogy amikor egyértelművé vált, hogy ez a telep csak a szelektív gyűjtésre szakosodott, a társult községekkel “lazult” a viszony, mert azok nem látták, mi fog történni a kategóriába nem illő szemetükkel. Összegezve: a működési nehézségek oda vezettek, hogy a napokban sor került a már említett ellenőrzésre.

A telepen bármikor lehet indítani a gépsort, ha lenne hozzá alkalmazott, mondta kérdésünkre Nyakó József polgármester. Az ellenőr látogatásakor tartott gyűlésen részt vettek a pályázatban részes községek, illetve a régióban a szemétgazdálkodással foglalkozó két cég képviselői is. Az eredmény: ha december 31-ig nem fog az előírtaknak megfelelően működni a telep, akkor vissza kell fizetni a létrehozására kapott támogatást. Ez “meggyőző” érv volt, és a résztvevők alá is írták, hogy partnerek lesznek a megoldás megtalálásában. Erre két út is kínálkozik a folyamatosan zajló egyeztetések szerint:
1. -az önkormányzat céget hozzon létre a telep működtetésére;
2. -a tevékenységet a vonatkozó eljárások után egy külső cégnek átadni – a polgármester szerint ez lenne az ideális.

Pillanatnyilag nem tudni még, melyik úton, de mindenképpen eljutnak a megoldáshoz, szögezte le Nyakó József.Hozzátette: ezzel a teleppel kicsit “megelőzte a korát” a város, ugyanis a lakosok nincsenek hozzászokva a hulladék szelektív gyűjtéséhez. Ha az újrahasznosítható hulladék az új telepre kerülne, az abból a szempontból is hasznos lenne, hogy a hagyományos szemétdomb befogadóképessége még sokáig biztosított lenne, ahhoz képest, ami most van, amikor nagyjából minden szemét ott landol. Mint említettük, a szelektív hulladékgyűjtő telep még legalább másfél évig kell az előírtak szerint működjön.

Mi lesz utána? – kérdeztük a polgármestert, aki reményét fejezte ki, hogy az addig lévő időben sikerül az ottani tevékenységet olyanná tenni – főleg kifizetődővé -, hogy a továbbiakban is működjön.

Keresés