Az idei Gasztronómiai versenyfutást is jól kifőzték

Az idei Gasztronómiai versenyfutást is jól kifőzték
2018. May 21.
Összesen 28 csapat vett részt a 26. Nyíló Akác Napok 14. főzőversenyén.
/vlm/Image/Show/84/
Ha Nyíló Akác Napok, és ha vasárnap reggel, akkor Gasztronómiai versenyfutás, azaz főzőverseny. Idén sem volt másként, a nemzetközi ízcsatára idén is eljöttek visszatérő vendégek és új jelentkezők egyaránt, munkahelyi közösségekből és baráti társaságokból alakult csapatok. A kiírás természetesen most is lehetővé tette, hogy bárki bármilyen ételt elkészítsen, de nem csak a zsűri asztalára lehetett főzni, hanem “saját használatra” is. A legkorábban a Laza csapat látott munkához, már szombaton kora este, hogy a nyárson sült ökör idejében szervírozható legyen. Vasárnap reggel aztán sorban csatlakoztak hozzájuk a Paptamásiból, Érkeserűből, Székelyhídról, Érmihályfalváról, továbbá Iskéről (Szlovákia), Nyíradonyból, Kiskunfélegyházáról, Debrecenből és Karcagról (Magyarország) érkezettek. Utóbbi város csapata nem sokkal az eredményhirdetés előtt érkezett meg, ennek ellenére főzéshez láttak, amiért később meg is kapták a Kitartás különdíját.
A nap folyamán, ahogyan lenni szokott, jó hangulatban telt az idő, a csapatok felkeresték egymás “konyháit”, zenéről a KoczImix együttes gondoskodott. Nem maradtak el a szórakoztató játékok sem: a sörivó versenyt (egy pohár sör szívószállal történt elfogyasztása) a hölgyeknél Egri Anikó, a férfiaknál ifj. Lunczer János nyerte, a kosárlabda-versenyt 3-ból 3 találattal Csengeri Csongor, a dartsban pedig Pál Annamária gyűjtötte a legtöbb pontot 3 dobásból.
Az elkészült ételeket a következő zsűri értékelte: Csányi Sándor gulyáskirály; Vas Imre szakácsmester; Bertici Kinga szakácsmester; Bikacsy László szabadtűzi sütés-főzés mester; Stelbinder Natália junior séf.
Pálinkaverseny is volt, ennek zsűrijét a következők alkották: Nagy Gyula aranyfokozatú hobbiszakács; Poráczki András, a magyar népi sütő-főző hagyományok őrzője, Virág Ilona és Vég Gabriella.
Minden csapat kapott idén is emléklapot, köszönetként a részvételért, a kategóriánkénti legjobbak a következők lettek:

Levesek: 1. Szík csapat (Székelyhíd), 2. Paptamási Négyes, 3. Debreceni Adó és Vámhivatal csapata;

Pörkölt: 1. Érintő Egyesület (Érmihályfalva), 2. Oxik (Érmihályfalva), 3. Erdei Györgyné (Nyíradony);

Egyebek: 1. Böllérek (Érmihályfalva), 2. Laza csapat (Érmihályfalva), 3. Érmihályfalvi Önkormányzat;

Pamacs Díj: Érmelléki Gazdák;

Hűség Díj: Nagy Gyula (Nyíradony);

Kitartás Díj: Karcag csapata;

Különdíjak: Szépkor Egyesület, Zelk Zoltán Általános Iskola, Mezőgazdasági Főgimnázium, Nyíló Akác néptánccsoport (Érmihályfalva); Iske (Szlovákia);

Fődíj: Laza csapat.

A pálinkák versenyének eredménye: 1. ifj. Lunczer János (Érmihályfalva), 2. Mészáros József (Diószeg), 3. ifj. Lunczer János.

Zárszóként Nyakó József polgármester gratulált a szervezőknek ahhoz a programhoz, mely az egész fesztivál egyik “húzó eseménye” és önálló programként is megállná a helyét.

Krizsán Csaba főszervező pedig azzal búcsúzott, hogy megköszönte minden csapatnak a részvételt, illetve mindenkit várnak jövőre is, a 15. Gasztronómiai versenyfutáson.

Keresés