Az internet láthatatlan veszélyei

Az internet láthatatlan veszélyei
2017. May 18.
Május 16–án a Gödör rendezvényházban szervezték meg "Az internet láthatatlan veszélyei" című kampányt, amelyen közel 115 diák és 6 tanár vett részt és tanulhatott belőle. Gergely Tamás német szakos tanár beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/

A kampány főszervezője és támogatója a Lámpás Alapítvány volt, mely együttműködve a Mezőgazdasági Főgimnáziummal és a helyi rendőrséggel, egy információkban gazdag, interaktív, hasznos és gyakorlatias program házigazdája lehetett.

A prevenciós kampány 9 órakor kezdődött a már említett helyen. Az egybegyűlt diákokat, tanárokat és a rendőrség képviselőit Gergely Tamás tanár köszöntötte, majd ismertette a programot.

A köszöntés után a Lámpás Alapítvány aktivitásaiba és tevékenységeibe nyerhettek betekintést a diákok és tanárok egyaránt, majd terítékre került az emberkereskedelem témája, valamint a kizsákmányolás különböző formái. Pap Tímea tanárnő prezentációja az internet különböző veszélyeit tematizálta (pl. játékfüggőség, chatelés idegen emberekkel, személyes adatok közlése, képek feltöltése, külföldi munkaajánlatok, stb.), kihangsúlyozva többször is azt, hogy nem elég csak tagja lenni egy online felületnek, szociális hálónak vagy bármilyen online csoportnak, hanem nagyon fontos az, hogy tudatában legyünk annak is, milyen veszélyeknek vagyunk ezáltal kitéve. A prezentációban fontos szerepet kapott az internet láthatatlan veszélyei mellett az emberkereskedelem témaköre is, amelyet egy kisfilm segítségével is illusztráltunk. Ezután egy interaktív beszélgetés kezdődött, amely során sok kérdés vetődött fel a diákok részéről. Dienes Ilona és Scurt Csilla tanárnők mutatták be azt, hogy mennyire veszélyes az, ha valaki felelőtlenül regisztrál online játékokra, megadva ezáltal személyes adatait is.

A helyi rendőrség is képviseltette magát kampányunkon, Derșidan Cristian rendőr teljesen gyakorlati szempontból közelítette meg a témát és beszélt áldozatokról, olyan emberekről, akiket interneten keresztül vertek át és így teljesen a kizsákmányolás áldozatai lettek.

A bemutatók és beszélgetések után a diákok 6 fős csoportokba rendeződtek és gyakorlati, kreatív feladatot kaptak. Közel 2 óra állt minden csoport rendelkezésére, hogy egy plakátot készítsen, ami bemutatja az internet veszélyeit és azt, hogy hogyan mutatnák ők be ezt a témát. Az elkészített, színes, ötletes és sokatmondó, egy–egy esetben önmagukért beszélő plakátok nagy örömmel készültek, a diákok ráéreztek a téma fontosságára és ennek alapján születtek meg a remekművek. Az esemény késő délután zárult a rendezvényház udvarán, közös pizzázással és beszélgetéssel.

A diákok alkotásai május 30–ig megtekinthetőek a Mezőgazdasági Főgimnázium folyosóján és könyvtárában.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Lámpás Alapítványnak a támogatást és együttműködést, a gimnázium igazgatónőjének, Zeffer Tímea Erzsébetnek, és a kampányban résztvevő tanároknak a derekas munkát, valamint a helyi rendőrségnek az aktív részvételt.

Gergely Tamás német szakos tanár

Keresés