Az iskolabusz csak az iskola diákjait és alkalmazottait szállíthatja

Az iskolabusz csak az iskola diákjait és alkalmazottait szállíthatja
2013. September 25.
Három szülő a Pásztorgazról levélben nehezményezte, hogy líceumos gyerekeik nem szállhatnak fel az általános iskola buszára. Csengeri Csongor igazgató kérdésünkre elmondta, miért van ez így.
/vlm/Image/Show/84/
Más iskola diákjait nem szállíthatja az iskolabusz (Illusztráció)

Három szülő írta alá azt az alábbi panaszt, melyet Molnár Ilona fogalmazott, és juttatott el hozzánk a Pásztorgazról:

Egy aggódó szülő vagyok, és még két szülő nevében írok, mivel nem tudom kitől kérhetnék még segítséget. A gyerekeink tanév elején átkerültek a Mezőgazdasági Főgimnáziumba, pontosabban csak ketten, mert harmadik társuk már végzős, eddig is odajárt. Hozzáteszem, 7 kilométerre lakunk az iskolától. Jár az iskolabusz, de nem hordhatja a líceumosokat. A három gyerek minden reggel gyalog megy iskolába, mert ha van is hely a buszon, számukra még sincs. Ezzel a busszal utazik a napközi szakácsnője, és útközben felszáll még egy napközis dolgozó is. Talán ők iskolások?
Kérvényt nyújtottunk be az iskola igazgatójának, engedje meg, hogy a három líceumos is utazhasson a buszon, akár bérletet is fizetnénk. Választ ez idáig nem kaptunk, pedig ez az az intézmény, ahol becsületességet, emberséget is oktatnak!
Tisztelettel,
Molnár Ilonka, Urszui Ilona, Cservid Dénes szülők

A felvetettekkel megkerestük Csengeri Csongort, a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatóját, aki elmondta: a tanintézménynek 2 darab 16+1 fős iskolabusza van. Az egyikkel Érkörtvélyesről szállítják Érmihályfalvára a két busznyi román tagozatos diákot, ez reggel 2, délután (mivel nem azonos időben végeznek a tanórákkal a gyerekek) 3 fordulást jelent.
A második busszal az említett Pásztorgazról hordják a városba 13 általános iskolás mellett a napközis óvoda szakácsnőjét és adminisztrátorát, illetve egy tanítónőt – ez éppen 16 személy. A busz használatának szabályzata azt is kimondja, hogy minden szállításnál a sofőrön kívül kell legyen a gyerekekkel legalább egy felnőtt is, ez is teljesül ebben a formában. Csengeri Csongor kifejtette: két okból nem tudja teljesíteni a szülők kérését. Egy: a buszon a felsoroltak szerint nincs több hely. Kettő: az iskolabusz úgynevezett “cégautó”, vagyis csak az iskola diákjait és alkalmazottait szállíthatja, a panaszosok gyerekei pedig már nem az általános, hanem a középiskola diákjai. Összegezve, ha lenne hely sem vehetné fel a busz a középiskolásokat, de ha mégis megtenné (hogy “segítsen”), és lenne egy ellenőrzés, vagy ne adj’isten egy baleset, akkor ki vállalná a felelősséget? – tette fel a kérdést az igazgató, meg is adva a választ: bizonyára nem sok jelentkező lenne, de nem is kellene, mert hivatalból az iskolaigazgatót vonnák felelősségre.