“Az önkormányzataink legyenek szakmailag felkészülve”

“Az önkormányzataink legyenek szakmailag felkészülve”
2018. March 21.
A Partiumi Önkormányzati Tanács érmihályfalvi ülésének meghívottja volt Porcsalmi Bálint, az RMDSZ országos ügyvezető alelnöke. Politikai tájékoztatója után kértük nyilatkozatra.
/vlm/Image/Show/84/
Porcsalmi Bálint politikai tájékoztatója közben
– Politikai szempontból melyen jelentősége van ennek a találkozónak?
– Rendszeresen szoktunk az önkormányzati, választott tisztségviselőkkel találkozni. Ez is egy ilyen alkalom, ahol szakmai kérdésekről volt szó, de arról is, hogy milyen helyzetben van jelenleg az RMDSZ és a romániai magyarság, milyen kihívásokkal fog idén szembenézni. Ha kimondottan csak az önkormányzatokról van szó, akkor azt tudom mondani, hogy 2018 elején nincsenek jó helyzetben. Rengeteg olyan költségvetési, törvénykezési gonddal szembesülnek, melyek folyamatosan akadályok elé állítják az önkormányzatokat, melyeknek viszont lehetőségeik is lehetnek, ha az a decentralizációs folyamat, amit mi nagyon szeretnénk, s amit úgy néz ki, a kormány is tudna támogatni, előremozdul. Sajnos, a kormány egy olyan adminisztratív kódot akar elfogadtatni, ami teljes mértékben visszavágja az önkormányzatok jogkörét, illetve csorbítaná autonómiájukat, vagyis ellentmond saját magának. A centenáriuminak nevezett 2018-as évben az önkormányzatoknak is nagy szerepük lesz abban, hogy a magyar közösségeket bemutassák a román többségnek.
– Ez a tanácskozás milyen konkrét segítséget tud adni az önkormányzati tisztségviselőknek, a fentiekkel és a határmenti együttműködés kapcsán?
– Nekünk nagyon fontos, ahogy az önkormányzataink legyenek szakmailag felkészülve, jussanak hozzá minél több olyan információhoz, melyek a helyi közösségek életét segítik. A Partiumban nagyon jók a határmenti együttműködések, ezeket tovább kell erősíteni, ezt szolgálja ez a találkozó is.

Keresés