Bárki köthet nyugdíjbiztosítást

Bárki köthet nyugdíjbiztosítást
2018. August 7.
Ettől az évtől bárki megkötheti a nyugdíjbiztosítási szerződést az állami nyugdíjpénztárral, hogy joga legyen a korhatárral történő nyugdíjaztatásra, vagy növelje a járulék mértékét.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Ettől az évtől bárki megkötheti a nyugdíjbiztosítási szerződést az állami nyugdíjpénztárral, hogy joga legyen a korhatárral történő nyugdíjaztatásra, vagy növelje a járulék mértékét.

A kifizetés történhet havonta, vagy legfeljebb egy évre előre, s az összeget fizetheti maga a biztosított, vagy az általa meghatalmazott személy, annál a nyugdíjpénztárnál, ahová a biztosított lakhelye szerint tartozik – adja hírül közleményben a Bihar megyei intézmény. A kifizetési határidő minden hónap 25-e, az előző hónapra vonatkozóan, s késés esetén késedelmi kamatot számítanak fel, a törvény előírásainak megfelelően. Amennyiben hat egymást követő hónap során a biztosított nem fizeti ki a nyugdíjbiztosítási hozzájárulást, a pénztár egyoldalúan felbontja a vele kötött szerződést; ebben az esetben a már kifizetett összeget nem kapja vissza, viszont az beszámít majd a nyugdíj megállapításakor.

A szerződésben feltüntetett havi jövedelem mértéke módosítható a szerződéshez csatolt kiegészítő okirattal. Erre a hónapra a legkisebb összeg, amelynek alapján kiszámítják a hozzájárulás mértékét, 1403 lej, azaz a bruttó átlagbér 35%-a (amely jelenleg 4007 lej).

A minimális hozzájárulás erre a hónapra 351 lej, azaz a legkisebb jövedelem 25%-a. Februártól a legkisebb összeg 1457 lej lesz, a minimális hozzájárulás pedig ennek megfelelően 364 lejre nő.

A január elseje előtt megkötött nyugdíjbiztosítási szerződések a megkötésükkor érvényes jogszabályok szerint maradnak érvényben.

A Bihar megyei Nyugdíjpénztár arra is felhívja a figyelmet a közleményben: a szerződés az állami nyugdíjra való jogosultság elnyerése mellett kedvezményes gyógyüdülőjegyekre, valamint temetkezési segélyre is feljogosít. A szükséges dokumentumok: az igénylő, illetve a felhatalmazott személyazonossági okirata, illetve a felhatalmazást bizonyító okirat. Fizetni a területi nyugdíjpénztárak székhelyén, továbbá postai, valamint banki átutalással lehet, a következő számlára: RO69TREZ07622210304XXXXX; adóügyi szám:13589510.

További információk a 0259/430–728 telefonszámon, a 115, valamint a 156 melléken igényelhetők, e-mailen a mail@cjpensiibihor.ro címen, illetve az intézmény székhelyén, a biztosítottak nyilvántartási irodájában (birou Evidenţă Contribuabili).

Az ügyfélfogadás hétfőtől csütörtökig 8 és 14, pénteken pedig 8 és 12 óra között zajlik.

(Bihari Napló)