Békés egymás mellett főzés, jó hangulatban

Békés egymás mellett főzés, jó hangulatban
2013. May 20.
Idén is a jó hangulat, a békés egymás mellett főzés volt a jellemző a Gasztronómiai Versenyfutásra, ami - ha nem főzőverseny, hanem valóban futóverseny lett volna - akkor a résztvevők valószínűleg együtt futottak volna be a célba, jelezve: mind nyertesek.
/vlm/Image/Show/84/
A fődíjat a székelyhídi csapat vehette át

Mintegy harminc csapat negyven féle ételt tett a zsűri asztalára vasárnap délután, a főzőverseny során. A résztvevők a következő településekről érkeztek: Nyírábrány, Nagyvárad, Bihardiószeg, Érmihályfalva, Székelyhíd, Hajdúnánás, Nyíradony – természetesen egy-egy helységet több csapat is képviselt, a legtöbben a helyiek voltak. A résztvevők száma rekord volt, ám nem jelentett újdonságot, hogy a jó hangulat a régi maradt.
A csapatok helyeit már előzőleg kijelölte Krizsán Csaba főszervező, és az őt segítő csapat, így nem volt akadálya, hogy a bográcsok, serpenyők és nyársak alatt vasárnap reggel fellobbanjon a tűz. Balogh Béla (Dodó) volt idén is a hangulatfelelős, a zenékre sem lehetett panasz, de nem hallottunk rossz szót például a kínálgatott kisüstire, vagy borokra sem, melyekben bizonyítottan nóta volt, melyek fel is csendültek itt-ott.
A zsűrinek nehéz dolga volt, nagy baj lett volna, ha másképpen van ennyi finomság közepette, de a Paráczky András, Zsófi János és Vajtó László alkotta magyarországi ítész csapat állta a sarat, vagyis inkább az ízek “támadását”.

Utóbbi, Vajtó László regionális tévé- és rádió adók gasztró-műsorvezetője, így nem volt meglepő, hogy nagy lendülettel konferálta az eseményeket, kollégáit, Paráczky Andrást mint a magyar népi sütő-főző hagyományok őrzőjét, míg Zsófi Jánost a Szabadtüzi Lovagrend étekbírájaként mutatta be. Az eredményhirdetés előtt nagyon rövid, és inkább dicséretekről szólt értékelés hangzott el, amire a szakértők felhívták a figyelmet, hogy óvatosan kell bánni a zöldségek adagolásával, mert azok édesítik az ételeket.
A díjátadás során minden csapat kapott emléklapot, számos különdíjat is kiosztottak, a kategóriák győztesei pedig:
– Levesek 1. Nagy Gyula (Nyíradony)
2. Úttörők csapat (Bihardiószeg)
3. Extra Laza Banda (Érmihályfalva)

– Pörkölt 1. Eldorádó csapat (Nagyvárad)
2. Transbuldex Racing (Érmihályfalva)
3. Oxik csapat (Érmihályfalva)

– Egyebek 1. Böllérek csapat (Érmihályfalva)
2. Hajdúnánási Önkormányzat csapata
3. Pityu és keresztapu csapat (Nyíradony).
A különdíjat a székelyhídi Pazar csapat vehette át Pazar paraszttál vegyesen elnevezésű “kompozíciójáért”.

Keresés