Benne vannak Isten levelében

Benne vannak Isten levelében
2016. June 13.
Június 11-én ismét egyházmegyei ifjúsági találkozót szervezett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, ezúttal „Boldogok az irgalmasok” mottóval. Több száz gyermek és fiatal volt jelen, közöttük az érmihályfalviak is.
/vlm/Image/Show/84/

Több száz, az egyházmegye különböző szegletéből érkezett gyermek, illetve fiatal gyülekezett szombat délelőtt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum belső udvarán, hogy a regisztrációt követően körmenetben induljon a Székesegyházba, az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó fénypontjaként bemutatott szentmisére. Nem csak magyarok, hanem román és roma nemzetiségűek is voltak köztük, illetve később szlovák ifjak is csatlakoztak. Méltóságteljesen és lélekmelengető volt, ahogy a vonulók énekeltek, imádkoztak, messzire elhallatszó hangos szóval dicsőítették Istent és a Szűzanyát.

A Székesegyház főbejáratánál plébánosként Mons. Fodor József általános helynök fogadta az érkezőket, majd a résztvevők elfoglalták helyeiket. Már aki talált magának ilyet, hiszen annyian voltak, hogy sokan a padlóra, vagy a mellékoltárok melletti lépcsőre telepedtek. Ahogy Vakon Zsolt püspöki titkár fogalmazott, talán ennyi gyermek és fiatal még soha nem volt együtt, egyszerre az egyházmegye főtemplomában. Ráhangolódásképpen az Oláh Gabriella kántor által irányított alkalmi zenekar kíséretével ismét énekek csendültek fel.

A prédikáció a megszokottól kissé eltérő volt, hiszen Exc. Böcskei László megyéspüspök két fiú- Braun Máté és Kovács László- segítségével, interaktívan kommunikálva magyarázta el a gyermekeknek, hogy miért hozott a táskájában „egy nagy könyvet”; magával, s ebben, vagyis a Szentírásban milyen történetek vannak többek közt a teremtésről, Ádámról és Éváról, a vízözönről, Noéról, Ábrahámról és Mózesről. Arra hívta fel a figyelmüket: „benne vannak Isten levelében”;, vagyis az Úr különösképpen gondol rájuk, fontosak egyen-egyenként a számára, nevükön szólítja őket, időt és figyelmet szentel rájuk. Megjegyezte: Isten szeretete abból is kitűnik, ahogy Krisztus ölébe veszi a gyermekeket, megáldja őket.

Jézus jó embert volt- vonták le közösen a következtetést a főpásztor és a gyermekek, majd arról esett szó, hogy ebben a rendkívüli szentidőben, vagyis az isteni irgalmasság évében az Úr példát mutat, és azt akarja, hogy mi is legyünk jobbak, illetve áldás egymás számára, legyünk irgalmasok, mely olyan lehetőségek formájában jut kifejezésre, mint a figyelmesség, a türelem, a segítőkészség vagy a megbocsátás.

A mise után közösségépítő kiscsoportos foglalkozásokkal, beszélgetésekkel, és kulturális programmal folytatódott a rendezvény.

(erdon.ro / Ciucur Losonczi Antonius)