Bérbe adták a legelőket

Bérbe adták a legelőket
2017. May 12.
Többéves huzavona oldódott meg a napokban: a város tulajdonában lévő legelőket bérbe vették az állattartók.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A képviselő-testület áprilisi ülésének egyik napirendi pontja volt a városi legelők bérbeadásának ügye. Az önkormányzat évek óta szorgalmazza, hogy a területek kerüljenek az állattartókhoz, bérlet formájában, de erre eddig különböző okokból nem került sor. Idén újra nekifutottak, a tanácsosok pedig egyhangúan megszavazták a bérbeadás alapjául szolgáló úgynevezett tenderfüzetet (kiírást).

A napokban megtörtént az árverés is, ezúttal sikeresen, az összesen 230 hektárnyi, több parcellára osztott területre, tudtuk meg Karsai Attila alpolgármestertől. Négy jogi személy (állattartó vállalkozók, illetve állattartásra szakosodott társulások) 9 évre nyerték el a bérletet átlagban 162 lej/ha/év díjért, ami évi mintegy 52.500 lejes bevételt jelent a városnak, a bérlők területadót is fizetnek.

Több éves gond oldódott meg a sikeres licittel, összegzett Karsai Attila. Egyrészt az önkormányzat szempontjából, hiszen “letettek egy gondot”, másrészt az állattartók maguk gazdálkodnak, ők döntik el, hogy a vonatkozó szabályok keretei között mikor milyen karbantartási munkákat végeznek el. Nem utolsó sorban pedig sikerült a folyamatot “levezetni” határidőn belül, tehát a bérlők letehetik/letehették a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) a területalapú támogatási kéréseiket.

Keresés