Bérmálkoztak a gyerekotthon lakói

Bérmálkoztak a gyerekotthon lakói
2018. June 7.
Kilenc gyerek bérmálkozott a gálospetri Szentháromság Kollégium lakói közül, öten érmihályfalviak.
/vlm/Image/Show/84/

A gálospetri római katolikus közösség pásztora Bogdán István érmihályfalvi plébános, szentmisét kéthetente tartanak. A templom 1956-ban épült. A bérmálási ünnepségre úgy kerülhetett sor, hogy a helyi közösséghez sorolják a Szentháromság Gyermekotthon lakóit is, kik közül 9 fiatal részesülhetett június 3-án a szentségben, közülük 5-en érmihályfalviak.

Az ünnepi szentmisén közreműködött az érmihályfalvi egyházközség Jubilate Deo kórusa, Bokor János kántor vezetésével.

Böcskei László megyés püspök először látogatott a gálospetri templomba, és örömének adott hangot, hogy kettős ünnepre látogathatott Gálospetribe, melyek összefüggnek: belsőleg megújult a templom, ami jelzi, Isten mindig megmutatja nekünk az utat, ugyanakkor nem csak “külsőleg” építi egyházát, hanem lelkiekben is, erre utal a bérmálás alkalma.

A nevezett gyerekotthon a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozik, annak vezetője, Böjte Csaba szerzetes is részt vett a szentmisén, ő olvasta fel a részletet Szent Lukács evangéliumából: “A szombat lett az emberért, és nem az ember a szombatért. (…)”

Bogdán István plébános a rendtartás szerint bemutatta a bérmálkozásra várókat a püspöknek, illetve tanúságot tett azok megfelelő oktatásáról, hogy méltóak legyenek a szentség felvételére. A fiatalok keresztségi fogadalmának öntudatos megújítása után következett a bérmálás, melyben a plébános és a szerzetes segédkezett a püspöknek, a bérmaszülői feladatot pedig az otthonban lakó gyerekek nevelői, az intézmény támogatói vállalták fel.

Az ünnepség második részében a püspök megáldotta és megszentelte a megújult templombelsőt, azért mondva imát, hogy a munkálat a külső felújítással folytatódhasson.

A templom igen leromlott állapotban volt, két évvel korábban már cserélték az ajtókat és ablakokat, most pedig megújult a plafon, a padló, a falak, újra-vakoltak és festettek, szigeteltek. Márciusban még akár a csillagos égboltot is meg lehetett pillantani az oltártól, most ellenben már minden a helyére került, ezért a plébános köszönetet is mondott a gyülekezet tagjainak, az önkormányzatnak, a püspökségnek, az érmihályfalvi kivitelezőnek, illetve két szintén érmihályfalvi telephelyű cipőgyárnak, az ARA-nak és a Finproject-nek, melyek ugyancsak adakoztak a munkálatra (utóbbi jelen volt vezetőjének olaszul szóltak a köszönet szavai).

A záróénekek után elkészült a csoportkép, majd a megjelenteket szeretetvendégség várta.

Keresés