Bernáth Ilona családja körében – egy megtalált fotó apropóján

Bernáth Ilona családja körében – egy megtalált fotó apropóján
2012. December 25.
Karácsony - a család ünnepén egy újabb helytörténeti munka Kovács Rozáliától, a Bernáth család történetéhez kapcsolódva, egy újra felfedezett fénykép nyomán.
SANY3473_wm
Fráter Vincéné Bernáth Ilona családja körében

A gálospetri Fráter kúria ma gyermekotthon, ott talált Rencz Csaba újságíró néhány fotót, melyek a pincéből kerültek elő.*

Az egyik kissé elmosódott fotón Fráter Vincéné Bernáth Ilona van családja körében. Mit tudunk róluk?

Bernáthfalvi Bernáth Vince (1814-1875) Bernáth Gedeon legkisebb fia. Ő a gálospetri és érköbölkúti birtokot örökölte. Felesége Ábrahámy Falussy Johanna, kivel 1829-ben esküdtek. Egyetlen lányuk, Bernáth Ilona (1846-1941), aki Fráter Vincéhez (1836-1917) ment feleségül. A család telket adományozott az iskola részére, és a református templom újjáépítéséhez is nagyobb adománnyal járult hozzá. Három gyermekük volt: Imre (1861-1939), Ilona (1864-1877), és István (1871-1930).

Íme, újra egy kép, egy adat, ismét többet tudunk egy családról. Kodály Zoltán írja: ”Amikor egy nemzet újjá akarja magát építeni, szüksége van, inkább mint valaha a hagyomány minden porszemecskéjére.”

A fényképen az ősz hajú hölgy Bernáth Ilona. A két fotelben gyermekei Fráter Imre és István. A fiatalabbak az unokák Fráter Iván, Fráter Jenő és Fráter István, a gyermek, a dédunoka az 1919-ben született Gedeon.

A nagy családi sírbolt (kripta, bal oldali fotó) a gálospetri régi, elhagyott református temetőben van, feltört, romos állapotban. Felirata: Bernáthfalvi Bernáth Vince és ippi ér-keserüi Fráter Vince családi sírboltja.

A gyászjelentés (jobb oldali kép) szerint 1941-ben ide temették Bernáth Ilonát is.

A gyászjelentés érdekessége, hogy az érmihályfalvai Hatházi koporsós temette, és a gyászjelentést is érmihályfalvi nyomda készítette, ez jól kiolvasható rajta.

(*A fotót a gálospetri Szentháromság Gyermekotthon gondnoka találta, rámáztatta be, és tette ki a gyerekotthon ebédlőjében – ott fényképeztem le.  R.Cs.)

    

                                                                      

Keresés