“Betöltött űr az Érmellék írott szellemi világában”

“Betöltött űr az Érmellék írott szellemi világában”
2019. May 17.
Az Érmellék egykori betyárjáról, Dobos Gáborról írt könyvet Boros József, ennek bemutatója volt pénteken este a kultúrházban.
/vlm/Image/Show/84/
Boros József és Balázs József Attila dedikálnak
“Az egész fikció, ne tessenek rá hivatkozni”, mondta a szerző, Boros József még nyomdaszagú kötetének bemutatóján, mintegy alátámasztva a “Lidércfény a lápon” című regényének alcímét: Képzelt epizódok az Érmellék betyárvilágából. A szerző 2014-ben megjelent verseskötete után jelentkezett regényével.
A kiadványt annak illusztrátora, Balázs József Attila méltatta, egyszersmind a szerzőt is bemutatva, már ha erre még szükség volt, hiszen csupa – csupa ismerős és barát ült a kultúrház széksorain.
A regényből Boros Emőke, Felvinczi Erzsébet és Szabó János olvastak fel.
A maga során a szerző egyebek mellett elmondta: fiatal tanárként került Nagyváradról az Érmellékre, Érkeserűbe és egy kalandos utazása során “fedezte fel” Dobos Gábor nevét: egy gerendába vésve látta, s akkor határozta el, hogy egyszer írni fog róla. Ennek jött el most az ideje, s mint fogalmazott, a célja az volt, hogy azt az űrt, amit az Érmellék írott szellemi világában felfedezni vélt, betöltse, hozzájárulva a régió írott történetéhez. Ugyanakkor figyelmeztetett: a helységnevek és néhány személynév kivételével kitalált történetről van szó, tehát helyén kell kezelni a regényt, az nem forrásmunka, de mondákból, legendákból, nótákból ihletődött. Mindazonáltal ízes tájnyelven íródott, ami – és itt megszólalt a szerzőben rejlő magyartanár – igenis megőrzendő értéke az Érmelléknek!
A dedikálás közben – stílszerűen – bihari betyárnóták szóltak. A kötet a továbbiakban megvásárolható a szerzőnél, illetve további bemutatók várhatóak a regényben szereplő településeken.
A kiadvány megjelenését támogatta az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és az Érmihályfalváért Egyesület.