Bihari liszt a Magyarok kenyerében

Bihari liszt a Magyarok kenyerében
2014. August 6.
Érmihályfalvi gazdálkodók és az RMGE megyei szervezete is hozzájárul a Magyarok kenyerének megsütéséhez, illetve az ennek keretében szervezett jótékonysági akcióhoz.
/vlm/Image/Show/84/
Egy a tavaly sütött kenyerek közül (fotó: ma.hu)
A nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező Magyarok kenyerét idén is megsütik Pécsen, ahonnan a kezdeményezés indult 2011-ben. A szervezők magyarországi és a külhoni magyar településeket, agrárszervezeteket, cégeket, és magánszemélyeket kértek meg felhívásukban, hogy járuljanak hozzá a program idei sikeréhez. A felajánlásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett megyei gyűjtőpontok valamelyikéhez kell eljuttatni, az összegyűjtött búza (vagy liszt) nagy részéből idén nem csak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hanem egy kárpátaljai magyar gyermekotthon egész éves kenyérszükségletét is fedezni szeretnék. A Magyarok kenyere programban előállított lisztből sütik augusztus 20-án az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten, illetve a pécsi Magyarok kenyere ünnepen megszentelendő kenyeret is.
Az akció első évében 10, a másodikban 25, tavaly már 100 tonna búzát gyűjtöttek össze, és utóbbi mennyiségre számítanak idén is.
Ehhez járul hozzá a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete, illetve érmihályfalvi gazdálkodók is (Simon József, Pap János, Kiss Imre, Tarpai Sándor, Bánházi Miklós, Somogyi Károly, Rizó Pál, Horváth Sándor, Gazsi Lajos), mindannyian az Érmihályfalváért Egyesület közvetítésével. Az akció szervezőivel egyeztetve az összegyűjtött mennyiség egy részét már nem is utaztatják Magyarországra, hanem egyenesen a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak (valószínűleg a Gálospetriben működő Szentháromság Kollégiumnak) adják. A többit pedig Hajdúnánásra szállítják meg ezen a héten, ugyanis Érmihályfalva hajdúsági testvérvárosának partnereként lett részese az akciónak.
(erdon.ro)

Keresés