“Birtokba kell helyezni a jogosultakat”

“Birtokba kell helyezni a jogosultakat”
2013. February 19.
Lesznek elégedetlenkedők, de a tulajdonosokat birtokba kell helyezni, vélekedett Nyakó József polgármester arról, hogy az elöljáróság nekifogott a "földügyek" tisztázásának.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)
A “földügyek tisztázása” megfogalmazás már-már olyan szlogenné vált az elmúlt évtizedekben, mely minden párt és elöljáró választási kampányában majdnem biztosan ott volt bárhol az országban – ám belevágni csak kevesen mernek. Nem volt ez másképpen Érmihályfalván sem, és a legutóbbi helyhatósági választáson sem.
Az ősszel, majd a télen tartott lakossági fórumon is szóba került a téma – mondhatjuk, hogy természetesen – és a polgármester minden alkalommal előrevetítette, hogy “nekimennek” a dolognak, akkor is, ha idő és költségigényes, és, ha bizonyos elégedetlenségeket is fog szülni. A legutóbbi – rendkívüli – tanácsülésen Nyakó József napirenden kívül arról tájékoztatta a tanácsosokat, hogy a munkát megkezdték. Ennek alapját az képezi, hogy hivatalos iratok, a Mezőgazdasági Nyilvántartó adatai alapján keresik a folytonosságot az egykor a termelőszövetkezetekbe beadott, illetve azok feloszlása után a kiosztott földek között, természetesen figyelembe véve az 1989 utáni földtörvényeket is, melyek különböző szabályokat és lehetőségeket állapítottak meg a földosztás mikéntjére.
Próbálnak egy úgynevezett menetrendet tartani, mondta el Nyakó József. Eszerint első lépésként értesítik azt a személyt, akinek a tulajdonjogával kapcsolatban kétely fogalmazódott meg, és egy szűkkörű, a jóhiszeműségen alapuló, tisztázó jellegű egyeztetésre várják. Ez az első pont, ahol a gond máris megoldódhat: máris van rá példa, hogy a megszólított személy elismerte, hogy jogtalanul használt bizonyos területet, melyről ezek után szó nélkül visszavonult. Ha ez nem történik meg, akkor az elöljárók megkérik az illetőt, mutassa be a tulajdonjogot igazoló dokumentumait. Ha utóbbiak “nem meggyőzőek”, akkor a Polgármesteri Hivatal “visszaveszi a jogot” a törvényes eljárással, ami bírósági végzést, a prefektúrai bizonylat megsemmisítését jelentheti. Ha ezek után is ragaszkodik a megszólított saját álláspontjához, fellebbezhet. A kusza földtörvények sok mindenre lehetőséget teremtettek, és tisztában vannak vele, hogy akár parázs viták is alakulhatnak, de összességében ezt fel kell vállalni, fejtette ki véleményét a polgármester. Hozzátette: az akciótól azt várja, hogy az “előkerülő” földterületekből ki lehet szolgálni azokat, akik akár évtizedek óta várják, hogy visszakapják egykor elvett területeiket, tehát a jogosultakat birtokba kell helyezni. Mindezt addig folytatják, amíg lesznek kétes tulajdonok.