Biztonságban az online felületeken

Biztonságban az online felületeken
2019. May 23.
Május 14–én az érmihályfalvi Gödör rendezvényházban szervezték meg a Biztonságban az online felületeken című prevenciós kampányt, melyen közel 100 diák és 8 tanár vett részt és tanulhatott belőle.
/vlm/Image/Show/84/

Főszervező és támogató a Királyhágómelléki Református Egyházkerület égisze alá tartozó Lámpás Alapítvány volt, amely együttműködve az Érmihályfalvi 1–es számú Technológiai Líceummal, egy információkban gazdag, interaktív, hasznos és gyakorlatias tevékenység házigazdája lehetett. Az egybegyűlt diákok és tanárok köszöntése, valamint a program ismertetése után a Lámpás Alapítvány aktivitásaiba és tevékenységeibe nyerhetett betekintést a népes csapat, majd az alapítvány munkatársai megtörtént példákkal szemléltették azt, hogy az interneten keresztül mennyi veszély leselkedik ránk és mennyire fontos az, hogy odafigyeljünk, észrevegyük és kiszűrjük az esetleges csalókat, toborzókat, emberkereskedőket, egyszóval mindazokat, akiknek akár áldozataivá is válhatunk. Terítékre került az online játékok témaköre is, amelyek manapság nem csupán egy kikapcsolódási lehetőséget jelentenek, hanem függőséget okoznak és akár életeket is veszélybe sodorhatnak. A téma elméleti áttekintése után olyan diákok mondták el véleményüket, akik már voltak valamilyen internetes kizsákmányolás vagy zaklatás áldozatai. Természetesen az elhangzott elrettentő példák, illetve az előadás kérdésekre ösztönzött sokakat, valószínű azért, mert egy olyan témáról van szó, amely nagyon közel áll hozzájuk, hozzánk.

A felmerült kérdések, illetve tapasztalatok megosztása után a diákok 8 fős csoportokba rendeződtek és gyakorlati, kreatív feladatot kaptak. Közel egy óra állt minden csoport rendelkezésére, hogy egy plakátot készítsen, amely bemutatja azokat a veszélyeket, amelyek az interneten keresztül leselkednek ránk és azt, hogyan lehetek biztonságos felhasználója egy online felületnek, szociális hálónak. Az elkészített, színes, ötletes és sokatmondó, esetenként önmagukért beszélő plakátok nagy örömmel készültek, a diákok ráéreztek a téma fontosságára és ennek alapján születtek meg a remekművek. Az esemény az alkotások bemutatása után közös ebéd elfogyasztásával és kellemes beszélgetéssel zárult. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek és a Lámpás Alapítványnak a támogatást és a gyümölcsöző együttműködést, valamint a Technológiai Líceum igazgatónőjének, Zeffer Tímea Erzsébetnek, és a kampányban résztvevő tanárok és diákok derekas munkáját. Hisszük, hogy ez a tevékenység sem volt hiábavaló.

Gergyely Tamás tanár

Keresés