Börtön járhat a petárdázásokért

Börtön járhat a petárdázásokért
2018. December 28.
Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az előírásokat.
/vlm/Image/Show/84/

A rendőrség sajtóközleményben emlékezteti a lakosságot, hogy tilos a F2-es, F3-as, F4-es és P2-es kategóriába tartózó pirotechnikai eszközök, valamint a T1 és T2 színpadi pirotechnikai eszközök tartása, használata vagy eladása közrend, -biztonsági és környezetvédelmi szempontból. Az engedéllyel rendelkező magán- és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják az erre vonatkozó előírásokat: nem szabad pirotechnikai eszközöket használni, ha

– 24–06 óra között, kivéve, ha helyi, országos vagy nemzetközi fontosságú eseményről van szó, és ez esetben is szükséges a helyi hatóságok engedélye;

– 50 méternél közelebb a négyszintes lakóépületektől és 100 méternél közelebb az ennél magasabb lakóépületektől;

– 500 méternél közelebb a magasfeszültségű elektromos berendezésektől, üzemanyag-tároló vagy -szállító egységektől és gázvezetékektől.

A jelen érvényben levő törvények alapján a F3-as és F4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket csak a polgármesteri hivatal, a katasztrófavédelmi és a rendőrség engedélyével lehet használni. A szabályok áthágását annak súlyosságától függően három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanennyivel büntetik azokat is, akik az 1-es vagy P1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket 18 évnél fiatalabb személyeknek adják el, és azokat is, akik a nagyközönségnek adnak el olyan eszközöket, amelyeket csak pirotechnikusok használhatnak.

Magán-, illetve engedély nélküli jogi személyek gyakorlatilag csak az 1-es kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket használhatják büntetlenül, a pukkantókat kivéve a tortagyertyákat és a csillagszórókat, illetve a jelzett legutóbbi törvénymódosításnak betudhatóan az ún. kisebb méhecskéket, sárkánytojások, a varázsvirágokat és a kicsi vulkánokat is. Az először tizenkét évvel ezelőtt megváltoztatott törvény abból a szempontból hozott jelentős változást, hogy megszüntette az abból fakadó jogi kiskapukat és értelmezéseket, hogy addig csak bizonyos időszakokban tiltották a pirotechnikai eszközöknek a használatát. Jelenleg azonban az év bármely napján bűncselekménynek számít az említett kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöknek az engedély nélküli árusítása és használata.

(Bihari Napló)

Keresés