Büntetik az engedély nélküli tarlóégetést

Büntetik az engedély nélküli tarlóégetést
2018. March 29.
Szigorúan tilos a tarlóégetés, ha azt nem növény-egészségügyi karantén, betegségek, különböző károkozók megfékezésének lépéseként viszik véghez. A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatója.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatja a földtulajdonosokat, hogy tilos az engedély nélküli tarlóégetés. A 195/2005. számú sürgősségi kormányrendelet alapján a tarlóégetés csakis a környezetvédelmi ügynökség engedélyezésével, illetve a tűzoltóság (Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség) előzetes tájékoztatásával történhet.

Továbbá szigorúan tilos a tarlóégetés, ha azt nem növény-egészségügyi karantén, betegségek, különböző károkozók megfékezésének lépéseként viszik véghez. A tarlóégetés nagyban befolyásolja a biodiverzitást: élőhelyet pusztít el, általa számos állat- és növényfaj tűnhet el az érintett környékről, köztük madarak is, amelyeknek fészkeit és tojásait semmisítik meg ezáltal. Ezek mellett fennáll a tűz átterjedésének veszélye is, ami nemcsak anyagi károkat okozhat, hanem emberéleteket is követelhet.

A tarlóégetési engedélyhez a következő iratokat kell benyújtani a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez: a Bihar Megyei Növény-egészségügyi Igazgatóság véleményezése, amely leszögezi, hogy elégetésről vagy felgyújtásról lenne szó, bejelentés a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez, az Országos Környezetvédelmi Őrség Bihar Megyei Felügyelőségéhez, és a helyi polgármesteri hivatalhoz.

A törvény be nem tartását az ellenőrző hatóság bünteti.

(Bihari Napló)

Keresés