Célegyenesben az érmihályfalvi, margittai és vaskohsziklási tanuszodák ügye

Célegyenesben az érmihályfalvi, margittai és vaskohsziklási tanuszodák ügye
2019. February 27.
A Közbeszerzéseket Felügyelő Országos Ügynökség jóváhagyta újabb három Bihar tanmedence megépítésére kiírt tendert, amelyek immár meg is jelentek a közbeszerzési elektronikus rendszerben.
/vlm/Image/Show/84/
(Látványterv)

Érmihályfalván, Margittán és Vaskohszikláson (Ștei) megépítendő tanuszodák kivitelezésére március 19-én 15 óráig várják a cégek jelentkezését – tudatta Vitályos Barna, a Bihar Megyei Tanács alárendeltségében működő Hosszútávú Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

A Bihar megyei RMDSZ által kezdeményezett és a Pásztor Sándor RMDSZ-es megyeitanács-elnök irányításával elindított nagyszabású projekt keretében újabb három tanuszoda műszaki tervei már elkészültek, csak az építkezésre keresik a cégeket. Vitályos Barna elmondta: Érmihályfalva, Margitta és Vaskohsziklás esetében is arról a megyei tanácsi kezdeményezésről van szó, amelynek értelmében a megyei önkormányzat valamennyi Bihar megyei városban tanuszoda építését indítványozta. Székelyhídon és Diófáson már zajlanak az építkezések.

A most meghirdetett beruházások értéke egyenként meghaladja az 5,1 millió lejt. A helyi önkormányzatok ehhez azzal járulnak hozzá, hogy a szükséges telkeket rendelkezésre bocsátják, illetve elvégeztetik a közüzemi munkálatokat, valamint a leendő uszodák környékét rendezik, parkot, parkolókat építtetnek ki.

A margittai, az érmihályfalvi és a vaskohsziklási uszodák esetében a szerződés-aláírástól számítva 12 hónap áll majd a kivitelezők rendelkezésére, hogy befejezzék a munkálatokat.

Vitályos Barna hozzátette, hogy Nagyszalonta és Belényes esetében is jó ütemben haladnak az előkészületekkel. A két dél-bihari városban építendő tanmedencék tervezésére kiírt tender határideje éppen most járt le, február 26-áig várták az ajánlatokat. Amint megvannak a nyertes cégek, 2 hónapjuk lesz a műszaki tervek elkészítésére. Amint ezek elkészültek, kiírhatják a megvalósításra is a versenytárgyalást.

Mint ismert, az RMDSZ parlamenti jelenlétének köszönhetően a 2018-as országos költségvetésből 35,7 millió lejt különítettek el hét Bihar megyei tanuszoda megépítésére, így nem a megyei tanács saját forrásaiból, hanem a központi büdzséből sikerül finanszírozni a leendő sportkomplexumok megépítését.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke elmondta, az RMDSZ egyik legbátrabb vállalkozása, hogy a 2016-os kampányban tett ígérete teljesül a hét városban és municípiumban épülő uszodák kivitelezésével. A Pásztor Sándor által vezetett megyei tanács elkészíttette a szükséges megvalósíthatósági tanulmányokat és jelen pillanatban a székelyhídi és a diófási uszodákat már építik, míg Margitta, Érmihályfalva és Vaskohsziklás esetében is elindul a közbeszerzési folyamat. A 35,7 millió lejes összköltség fedezni fogja mind a hét uszoda megépítését. A hétből öt tanuszodát várhatóan egy év alatt meg is építenek, és a megyei tanács mandátumának végére a fennmaradó két uszodát is befejezik – részletezte Cseke Attila szenátor, megyei RMDSZ-elnök.