Centenáriumi ünnepség a középiskolában

Centenáriumi ünnepség a középiskolában
2018. December 3.
November 27-én, kedden centenáriumi ünnepséget tartottak a Mezőgazdasági Főgimnáziumban.
/vlm/Image/Show/84/

Az ünnepség a román himnusz eléneklésével kezdődött, majd beszédet mondott Varga Mihály, az iskola történelem szakos tanára. Hangsúlyozta, hogy ez a 100 éves egyesítési centenárium rendkivül fontos, mert 1918-ban sikerült a többségében románok által lakott három román tartományt, név szerint Besszarábiát, Bukovinát és Erdélyt egy egységes államban egyesiteniük, s ezáltal létrehozniuk a Nagy-Romániát. Egyébként a román történetírás még ezen kívül 2 egyesítést emlit meg: az első 1600-ban valósult meg, Mihai Viteazul vezetésével, a második pedig 1859-ben, Alexandru Ioan Cuza idejében. (…) Az 1918-as román egyesítést a világ összes országa elismerte, és Nagy-Romániában megindulhatott egy nagy méretű gazdasági, társadalmi és politikai fejlődés, hansúlyozta Varga Mihály.

A továbbiakban az iskola román szakos tanulói hazafias dalokat énekeltek, verseket szavaltak. Az ünnepség meghívottja volt Radu Barbura, az Arad és Bihar megyei folklór jeles előadója, aki daljátékával és zenei tehetségével elkápráztatta az iskola nézőközönségét.

Az ünnepség végén a diákok meglátogathatták a tornateremben ideiglenesen berendezett népművészeti múzeumot, ahol értékes és hasznos információkhoz juthattak.

Keresés